Putyin: Nem fogunk kétségbe vagy tanácstalanságba esni

Putyin: Nem fogunk kétségbe vagy tanácstalanságba esni

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. július 1-jén (Fotó: MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország nem fog évtizedekre visszaesni és elszigetelten fejlődni az ellene bevezetett korlátozások miatt – jelentette ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a stratégiai fejlesztési és nemzeti projektek tanácsának ülésén, Moszkvában.

Putyin szerint a mai világban „lehetetlen mindent körzővel körülrajzolni és hatalmas kerítéssel körülzárni”. Mint mondta, Oroszország nehézségei mértékének tudatában, átgondoltan kíván új megoldásokat keresni és a meglévő technológiai eredményeire fog támaszkodni.

– Mint tudják, hazánk ellen nemcsak szándékos és célzott korlátozásokat vetettek be, hanem a külföldi csúcstechnológiai termékekhez való hozzáférés gyakorlatilag teljes elzárását is – fogalmazott az orosz vezető, hozzátéve, hogy ez érthető módon hatalmas kihívás. – De mi nemcsak nem fogunk kétségbe vagy tanácstalanságba esni, vagy ahogy egyes „jóakaróink” jósolják, évtizedekre visszaesni – tette hozzá.

Az Egyesült Államok, a G7-országok és az EU az ukrajnai háború kezdete óta több szankciócsomagot is bevezetett Oroszország ellen, egyebek között az államadósság, az energetika, a technológia, a mikroelektronika és a félvezetők tekintetében. Áprilisban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a Moszkva elleni szankciók semmissé tették Oroszország 15 év alatt elért gazdasági eredményeit.

Josep Borrell, az EU diplomáciájának vezetője pedig hétfőn hangot adott véleményének, hogy a szankciók hatása jelenleg talán nem túlságosan érezhető, de hosszú távon hatásosnak bizonyulnak majd. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője erre reagálva azt hangoztatta, hogy az oroszellenes szankciók hatását az EU számos lakosa azonnal megérezte.

(MTI)