Putyin: orosz rendvédelmi tartalék alakult az esetleges fehérorosz beavatkozásra

Putyin: orosz rendvédelmi tartalék alakult az esetleges fehérorosz beavatkozásra

Rohamrendőrök és az ellenzéki tüntetők összecsapásának helyszíne Minszkben 2020. augusztus 10-én, egy nappal a fehéroroszországi elnökválasztás után (Fotó: MTI/EPA/Anna Ivanova)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország tartalékot alakított ki rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak – jelentette be az MTI tudósítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban.

– Az orosz erőket mindaddig nem fogják alkalmazni, amíg a szélsőséges elemek Fehéroroszországban nem lépik át a határt, és nem kezdenek banditizmusba – mondta Putyin az állami RT hírkonglomerátum közlése szerint. Az interjúban, amelyet a Rosszija 24 az előzetes bejelentés szerint közép-európai idő szerint 13 órára tűzött műsorra, Putyin azt mondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére intézkedett így.

Fehéroroszországban rendőri brutalitással tarkított tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. A hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött, ugyanakkor az ellenzék azt állítja, hogy az ő jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja kapta a legtöbb voksot. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt.