Putyin szerint a Gazprom minden kötelezettségét teljesíteni fogja

Putyin szerint a Gazprom minden kötelezettségét teljesíteni fogja

Fotó: Gazprom / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt állította, hogy a Gazprom gázipari óriásvállalat teljes mértékben teljesíteni fogja minden kötelezettségét, majd a nyugatot gúnyolta, amiért az Oroszországtól gázt vásárló nyugati országok a megújuló energiaforrásokra támaszkodva próbálják függetleníteni magukat az orosz energiától. 

A Teheránban tárgyaló Putyint támogatja az iráni legfőbb vallási vezető, Ali Khamenei ajatollah az Ukrajna ellen vívott provokálatlan, hódító háborújában. Khamenei szerint „A háború súlyos és nehéz ügy, és Irán a legkevésbé sem örül annak, ha közembereknek kell szenvedniük miatta, de Ukrajna esetében, ha ön [Putyinnak] nem kezdeményez, akkor a másik oldal kezdeményezett volna háborút... Ha az út nyitva áll a NATO számára, akkor nem ismer határokat. Ha nem álltak volna le Ukrajnánál, akkor ők kezdtek volna háborúk a Krímre hivatkozba.

Khamanei felhívta a figyelmet, hogy Iránnak és Oroszországnak ébernek kell lennie a nyugati megtévesztésekkel szemben, és hosszú távú együttműködésre szólított fel Teherán és Moszkva között.

Putyin elmondta, hogy a tárgyalásokon némi haladást sikerült elérni az ukrán gabonaexport orosz blokádjának feloldásával kapcsolatban, és ez ügyben megköszönte Erdogan török elnök közvetítését. Putyin elmondta, hogy ukrán részről nem lát készséget arra, hogy teljesítsék a márciusi „béketárgyalásokon” megfogalmazott orosz feltételeket.