Putyinnal tárgyalt, majd Németországba repült az izraeli miniszterelnök

Putyinnal tárgyalt, majd Németországba repült az izraeli miniszterelnök

Naftáli Benet izraeli miniszterelnök kormányülésen vesz részt jeruzselami hivatalában, 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/EPA pool/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Naftáli Benet izraeli miniszterelnök szombaton Németországba utazott Olaf Scholz német kancellárral tárgyalni, miután Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléseket – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap szombaton.

Benet Putyinnal három órán át folytatott tárgyalása után azonnal Berlinbe repült. Szerdán Scholz Jeruzsálemben járt kancellári beiktatása utáni első hivatalos izraeli látogatásán.

Benet és Putyin Moszkvában megbeszélte az Ukrajnában zajló háború kérdéseit, benne az izraeliek és a zsidó közösségek nehézségeit a lapnak nyilatkozó diplomáciai források szerint. Benet a tárgyalások tartalmáról telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki korábban többször is személyesen közvetítésre kérte fel Oroszországgal az izraeli miniszterelnököt.

Naftáli Benetet elkísérte útjára tolmácsként Zeév Elkin építésügyi miniszter, aki Harkivban született, és testvére jelenleg is Ukrajnában él. Mind Benet, mind Elkin vallásos zsidók, akik szombaton csakis emberélet megmentése érdekében utaznak, és végeznek munkát.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet szerint Moszkvában az ukrajnai háború mellett megtárgyalták az iráni atomprogramról folytatott egyezkedés kérdéseit is. Bennett elmondta, hogy Izrael ellenzi a visszatérést a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz. Oroszország szombaton összekapcsolta az ellene bevezetett súlyos szankciókat és a bécsi nukleáris tárgyalásokat. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal érvelt, hogy ezek a szankciók „problémát” jelentenek országa számára, és kijelentette, hogy az Iránnal kötött megállapodásnak biztosítania kell, hogy a Moszkva és Teherán közötti kereskedelmet ne sértsék a Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett új szankciók.

Az amerikai diplomácia gyorsan reagált is az Iránnal kapcsolatos kérdésre. Az Al-Dzsazíra szerint a washingtoni külügyminisztériumban közölték, az Oroszországgal szemben bevezetett új amerikai szankciók nem kapcsolódnak a 2015-ös iráni nukleáris megállapodáshoz, és nem lehetnek hatással a megállapodás esetleges újraélesztésére.  

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!