Ukrán kézen lehet Csernobil, orosz tiltólistán az EU vezetői, rubelt kérnek az orosz gázért – percről percre

Ukrán kézen lehet Csernobil, orosz tiltólistán az EU vezetői, rubelt kérnek az orosz gázért – percről percre

Ukrán katonákat köszöntenek a segélyért sorban álló helyiek a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 29-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, kattintson a pénteki hírekért!

Szerdai közvetítésünket itt találja. 

23:04 Gérard Depardieu francia színész, akit barátság fűz Vlagyimir Putyinhoz, csütörtökön elítélte az orosz elnök „elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseit”, és bejelentette, hogy az április eleji három párizsi koncertjének bevételét az ukrajnai áldozatoknak ajánlja fel - írja az MTI. Depardieu április 1. és 3. között a párizsi Champs-Elysées Színházban adja elő sanzonjaiból összeállított estjét. A három koncert teljes bevételét ennek a tragikus testvérháborúnak az ukrajnai áldozatai kapják" - olvasható a színész által kiadott közleményben.

Gérard Depardieu a francia állampolgársága mellett orosszal is rendelkezik, amelyet 2013 januárban kapott meg. A színész azt követően kapta meg az orosz útlevelet Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy bejelentette: Belgiumba költözik az akkori szocialista francia kormánynak a gazdagokra kiróni tervezett 75 százalékos adója miatt.„Természetes, hogy adózunk, de nem olyan ostobáknak, akik azt gondolják, hogy jót tesznek” - mondta 2014-ben a Le Point című hetilapnak Depardieu az orosz állampolgárság felvétele kapcsán. Azóta többször is dicsérte Oroszországot a francia sajtóban, „nagy demokráciának” is nevezte, Vlagyimir Putyint pedig II. János Pál pápához hasonlította.

22:51 Korábbi orosz katonák csatlakoztak az ukrán haderőhöz, hogy harcoljanak Ukrajna megszállása ellen – írja a Kyiv Post, az Unian hírügynökségre hivatkozva. A lap értesülései szerint a „Szabadságot Oroszországnak” nevű, több mint száz fős alakulat csütörtökön kezdett gyakorlatozni– jelenleg gyalogsági kiképzést kapnak, és kisegységes harci taktikákra, valamint a brit gyártmányú NLAW tankelhárító rakéták használatára tanítják őket. A cikk alapján az „antiputyinista” katonákat a háború kezdete óta letartóztatott, mintegy 1500 orosz hadifogoly közül toborozták.

22:26 Az Egyesült Államok nem fogja elismerni Oroszország vagy az általa támogatott proxi államok egyetlen kísérletét sem, ami a szuverén Georgia területének megosztását szolgálná – jelentette ki Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Georgia csütörtökön visszautasította az oroszpárti szakadárállam, Dél-Oszétia tervét, hogy területükön népszavazást írjanak ki az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Moszkva ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők nem tettek lépéseket a szakadár állam megszerzéséért.

Moszkva 2008-ban vívott pár napos, totális orosz győzelemmel záruló háborút szomszédja, Georgia ellen, így akadályozta meg, hogy a kelet-európai ország csatlakozhasson a NATO-hoz. A harcok után Moszkva független államként ismerte el a georgiai területeken erőszakos elcsatolással létrehozott  szakadár Dél-Oszétiát és Abbháziát, a két szakadár miniállam területén pedig a mai napig több ezer orosz katona állomásozik. (Reuters)

22:02 Már 148 gyerek halt meg az Ukrajnát sújtó orosz légicsapásokban és rakétatámadásokban– írja Twitter-oldalán az ukrán védelmi minisztérium. Összesítésük szerint idáig 1370 orosz rakéta csapódott be ukrán területeken, a támadó erők 15 repülőteret pusztítottak el, és több mint 10 millió ukrán (az ország lakosságának egynegyede) hagyta el otthonát a háború miatt. A minisztérium egy videóösszeállítást is készített a háborús állapotokról - vigyázat, ez sokak számára megrendítő lehet.

21:44 Putyin a saját maga által épített ketrec foglya, Oroszország csak kevesebb lett az Ukrajna ellen indított invázióval – véli Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere. A Sky Newsnak nyilatkozva Wallace azt mondta, Putyin elnök már nem azt a hatalmat képviseli, mint korábban: hadereje kifáradt, a nagy orosz hadsereg reputációja „a szemétre került”, az orosz elnök pedig maga is jelentős veszteségeket szenvedett el

„Putyinnak nem csak annak következményeivel kell együtt élnie majd, amit Ukrajnával tesz, hanem azzal is, amit saját serege ellen elkövetett” – vélekedett a brit miniszter. Szerinte most az orosz erők most újra szerveződnek és Ukrajna déli, valamint keleti területeit veszik célba. „Ezt már korábban is láttuk. A helyzet egyre csak rosszabb lesz. Egyre több, civilek elleni támadás jöhet.” – mondta Ben Wallace

21:15 Háborús jelentést tett közzé csütörtökön az ukrán haderő vezérkara. A Facebookon publikált összefoglaló szerint Az orosz megszálló erők csapatösszevonást hajtanak végre Szlobozsanszkij mellett, hogy ellenőrizhessék Harkiv, Luhanszk és Donyeck régiók egy részét, és fenntarthassák Szlovjanszk és Kramatorszk városok blokádját. Eközben továbbra is támadják Popaszna városát – olvasható a jelentésben – vélhetően azért, hogy megosszák az ukrán erők figyelmét , miközben Mariupolt és Izjumot is ostromolják.

A jelentés alapján zajlik a közel-keleti zsoldosok beutaztatása Belaruszba, Gomel város repterére 200 zsoldos érkezett. Az orosz haderő ballisztikai rakétakilövő egységeket is csoportosít Gomel mellett, az ukrán hírszerzés három Iszkander és két C-300 –as rakétakomplexumot is észlelt.

20:33 Ismét ukrán ellenőrzés alatt áll a csernobili erőmű – idézi a Sky News az be az ukrajnai atomenergia hivatal állítólagos tájékoztatását. A hírportál ezt a Wall Street Journal újságírója Jaroszlav Trofimov értesülésére hivatkozva közli.

Az ukrajnai származású újságíró úgy tudja, hogy az Orosz Nemzeti Gárda egy megállapodás részeként visszaadta az erőmű felügyeletét az ukrán hadseregnek. Ezzel egy időben mintegy 700 orosz katonai jármű vonult vissza Kijev térségéből – állítja Trofimov. A Sky News ugyanakkor hozzátette, nem tudják megerősíteni az információ hitelességét.

Ha a hír igaz, az összefügghet az Unian ukrán hírügynökség csütörtöki értesülésével , mely szerint hét busznyi sugárfertőzött orosz katonát szállítottak már el Csernobil körzetéből Belaruszba, ahol kórházi kezelést kapnak. Erről írt az Ukrajina Online hírét kiszúró Index is: az erőmű környékét biztosító orosz katonák állítólag a Csernobiltól nyugatra található Vörös-erdőben ásták be magukat, amely a csernobili zóna egyik leginkább radioaktív részének számít. Az erdőben emiatt még mindig nem tanácsos huzamosabb ideig tartózkodni, különösen nem a megfelelő védőfelszerelés nélkül, márpedig a katonák ilyet nem kaptak. 

19:53 Kibővítette az európai uniós tagállamok és az európai intézmények beutazási tilalom alá eső tisztségviselőinek listáját Oroszország, a korlátozásokat kiterjesztette az unió felső vezetésére is, válaszul a Moszkva elleni szankciókra - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Az MTI által idézett közlemény szerint az orosz fél – válaszul az Európai Unió tömeges egyoldalú szankcióira, „összhangban a viszonosság nemzetközi jogi alapelvével” – jelentősen kibővítette az EU-tagországok és az európai intézmények azon képviselőinek listáját, akiktől megtagadja az Oroszországba való belépést. A korlátozások kiterjedtek az Európai Unió legfelső vezetésére, köztük több európai biztosra és uniós katonai vezetőre, valamint az Európai Parlament tagjainak túlnyomó többségére, akik támogatják az oroszellenes politikát. A témában készült részletesebb beszámolót ide kattintva olvashatják el.

19:33 Joe Biden amerikai elnök hamarosan bejelenti, hogy rekord nagyságú kőolajmennyiséget szabadítanak fel az Egyesült Államok stratégiai készletéből – írja honlapján a BBC. A brit közszolgálati adó szerint példátlan esetnek számít, hogy Amerika napi egymillió hordónyi olajat bocsátana a piacra a stratégiai készletből a következő fél évben. Az intézkedés célja, hogy csökkentsék az ukrán-orosz háború miatt egyre magasabban szárnyaló olajárakat. Az árak csütörtökön már arra a hírre is esni kezdtek, hogy az Egyesült Államok kőolaj-tartalékjainak kiaknázását tervezi.

19:14 A Kreml lefoglal minden, külföldi cég által lízingbe adott és Oroszországban állomásozó repülőt. Az ilyen gépek bekerülnek az orosz flotta nyilvántartásába – jelentette be pénteken Jurij Boriszov, orosz miniszterelnök-helyettes. Az orosz államra a háború miatt kirótt nyugati szankciók több céget is arra kényszerítettek, hogy felmondják lízingszerződéseiket az orosz légi társaságokkal. Összesen ötszáz ilyen, lízingelt repülőgép üzemelt Oroszországban, ebből 400 gép a Kreml bejelentése idején is ott tartózkodott (Guardian)

18:50 A Pentagon további állandó amerikai csapatokat küldhet Európába az Ukrajna elleni orosz támadás miatt – jelentette a The Washington Times csütörtökön. A napilap értesülései szerint Tod Daniel Wolters tábornok, az amerikai hadsereg európai főparancsnoka, aki egyben a NATO legfőbb európai katonai főparancsnoka (SACEUR) is, a héten arról tájékoztatta az amerikai kongresszus törvényhozóit: elképzelhető, hogy az Egyesült Államoknak ismét több katonát kell majd állomásoztatnia az európai támaszpontokon az orosz-ukrán háború befejezését követően is. „Mindig vegyes, összetett elvárásokat támasztanak az állandó és az ideiglenesen állomásozó katonai erőkkel szemben. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek” – mondta Wolters tábornok egy keddi meghallgatáson a szenátusi fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának ülésén.

„Az a gyanúm, hogy továbbra is több (állandó) katonai erőre lesz szükségünk” - tette hozzá a főparancsnok. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nyitott az Európában létesített amerikai katonai támaszpontok állandó létszámának további növelésére vonatkozó javaslatra – erősítette meg John Kirby, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón. „Biztosra vehetik, hogy a védelmi minisztérium felsővezetése mérlegeli európai katonai jelenlétünk megerősítését” – fejtette ki Kirby. „Az (európai) biztonsági környezet megváltozott. Akárhogy is végződik ez a háború – és még nem tudjuk, mikor és hogyan fog véget érni -, azzal a feltételezéssel élünk, hogy Európa sem lesz már ugyanaz, mint volt” – fogalmazott a szóvivő. (MTI)

18:36 Oroszország újabb szankciókat vet ki egyes uniós vezetőkre – számolt be róla a Reuters. Mindezt válasznak szánják a megfogalmazásuk szerint elmúlt időkben tapasztalt oroszellenes lépésekre. Az Európai Bizottság egyes vezetőit, katonai vezetőket, továbbá az Európai Parlament képviselőinek jelentős részét kitiltják Oroszországból. Érintett továbbá néhány uniós állam vezető politikusa, valamint újságírója is. A Kreml szerint az említett szereplők ruszofób érzéseket korbácsoltak fel, és felelőse oroszul beszélő emberekkel szembeni jogsértésekért. 

18:20 Ukrajna csapatával találkozik a magyar válogatott a tenisz Davis Kupa szeptemberi osztályozóján. A csütörtöki sorsolás előtt már tudni lehetett, hogy a nemzeti együttes a kilencedik kiemelt a mezőnyben, és riválisa Izrael, Mexikó, Új-Zéland, Norvégia, Pakisztán, Peru, Portugália, Románia, Svájc, Törökország, Ukrajna vagy Üzbegisztán lehet. A sorsoláson elhangzott, hogy az ukrajnai háborús helyzet miatt egyelőre nem lehet tudni, hol rendezik majd a magyarok elleni mérkőzést. A szeptember 16. és 18. között sorra kerülő párharc győztese jövőre a selejtezőben vesz részt, míg a vesztesek a világcsoport rájátszásába kerülnek. A Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Marozsán Fábián, Valkusz Máté, Fajta Péter összeállítású magyar válogatott a hónap elején Sydneyben vívott selejtezőt, és 2-1-es vezetés után 3-2-re kikapott az ausztráloktól, akik ezzel bejutottak a szeptemberi DK-negyeddöntőbe. (MTI)

18:05 A Kijev körüli orosz erők már szinte teljesen kimerítették a támadási potenciáljukat, véli az ukrán szárazföldi erők helyettes parancsnoka, Olekszandr Gruzevics. Ezért is most taktikát váltanak szerinte, a közvetlen harcok helyett a távolból mért csapásokat részesítve előnyben. Gruzevics szerint továbbá a Kijevnél maradók száma sem mondható egyáltalán kevésnek. 

17:55 Putyin szerint egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, illetve a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni. Részletek itt>>>

17:25 Az ukrán légideszant alakulatok, más egységekkel együtt, öt települést foglaltak vissza az ország keleti részében lévő Zaporizzsja megyében az orosz hadseregtől – közölte a légideszant parancsnokság sajtóközpontja szerdán a Facebookon. A közlemény szerint az ukrán erők visszavették Zatissja, Malinyivka, Veszele, Zelenij Haj és Cservone településeket. A parancsnokság fotókat is közzétett a harcokban megsemmisített orosz haditechnikai eszközökről. Arra nem tértek ki, hogy pontosan mikor történt meg a felsorolt települések visszafoglalása.

Eközben a fővárosban, Kijevben, a helyi katonai adminisztráció rendelete értelmében külön parancsnokságot hoztak létre intézkedési és szervezési feladatok ellátására kijárási tilalom idején, illetve az áramszolgáltatás ideiglenes leállása idején. A parancsnokság feladata a helyi politikai vezetés, a katonai és a rendvédelmi szervek tevékenységének összehangolása. Kora délután kijeviek nagy erejű robbanásokról és hatalmas füstről számoltak be a közösségi portálokon a főváros egyik kerülete fölött. Egyelőre nincs hivatalos közlemény arról, hol történtek a robbanások, és arról sem, hogy az orosz erők mértek volna újabb csapást Kijevre. A katasztrófavédelmi szolgálat közölte, hogy húszra nőtt a dél-ukrajnai mikolajivi megyei kormányzói hivatal elleni támadás halálos áldozatainak száma. A kilencszintes épületbe kedden csapódott lövedék, amely szinte teljesen lerombolta a hivatalt. (MTI)

17:01 Az európai államok vezetői továbbra is azt mondják, hogy nem engednek Putyinnak, és nem fognak rubelben fizetni a gázért. Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint kulcsfontosságú, hogy ne adják semmi jelét annak, hogy hagyják magukat Putyin által zsarolni. Olaf Scholz kancellár szerint továbbra is az lesz a helyzet, hogy a cége euróban akarnak, tudnak és fognak fizetni. Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter pedig úgy fogalmazott, „a szerződések azok szerződések.”

16:40 Kiürültek a kereskedelmi tárolók, mégis kevesebb gázzal készülünk a következő télre. Részletek itt>>>

16:21 A Dunai Finomító működését alapvetően oroszországi keverék kőolaj (REB) feldolgozására tervezték, más típusú kőolajat legfeljebb 35 százalékos arányban tud felhasználni. Egy esetleges, az orosz kőolajra és kőolaj-termékekre bevezetett embargó jelentős hatással lenne a finomító működésére és az ellátásbiztonságra, hiszen az eltérő minőségű kőolaj-keverék használata minőségi, mennyiségi és operációs következményekkel jár, ami teljesítménycsökkenéshez, finomítói meghibásodásokhoz vezethet – közölte a Mol Nyrt. csütörtökön az MTI-vel.

A Dunai Finomító működését át lehet állítani arra, hogy teljesen rugalmasan és fenntarthatóan dolgozzon fel 100 százalékban alternatív típusú kőolajat, azonban ennek átfutási ideje a kockázatok minimalizálásával akár 2-4 év is lehet, és több százmillió dolláros beszerzési és beruházási többletköltséggel járna. Ezzel együtt, a teljes logisztikai háttér átdolgozására is szükség lenne, kezelve az időszakos termeléskiesések által okozott problémákat – írták.

Az orosz kőolaj azonnali kiváltásának technikai korlátait az okozza, hogy a különböző típusú kőolajok kémiai összetétele teljesen eltérő. A Mol finomítóit az úgynevezett orosz kevert (REB – Russian Export Blend) kőolajra tervezték. Az ettől eltérő összetételű kőolaj használatára fel lehet készíteni a finomítót, de az átállás szigorúan szabályozott protokoll alapján történő, időigényes folyamat – közölték. A tájékoztatás szerint vizsgálják, hogy pontosan milyen beruházásokra van szükség az átálláshoz, de az már most látszik, hogy a feladat végrehajtása több százmillió dolláros többletköltséget jelent. (MTI)

16:09 Úgy tűnik, Mario Draghi olasz miniszterelnök korábbi állításával szemben Vlagyimir Putyin mégis azt várja, hogy rubelben fizessenek a gázért a velük szerződő országok. A Reuters szerint az orosz elnök aláírt egy olyan határozatot, amely szerint a vásárlóknak április 1-jéből rubelben kell fizetniük a gázért. Egészen pontosan úgy, hogy számlákat nyitnak orosz bankokban, és holnaptól ezekről a számlákról fizetik ki az oroszoktól érkező gázt. Ha ez nem történik meg, azt úgy fogják értékelni, hogy a vevők nem teljesítették az üzlet feltételeit, ennek minden következményével. Putyin szerint senki nem ad el számukra semmit ingyen, és ők sem fognak jótékonykodni. 

15:55 Németország és Franciaország ismét visszautasította, hogy a meglévő gázszerződéseket rubelben fizessék ki. A Reuters szerint ezt elfogadhatatlan szerződésszegésnek tekintenék, egyébként meg zsarolásnak tartják az egészet. Putyin egyébként nemrég Mario Draghi olasz kormányfőnek azt mondta, fizethetnek az egyes országok továbbra is euróban vagy dollárban, nem kell majd rubelben. Robert Habeck német gazdasági miniszter egy sajtókonferencián azt mondta, nem látott még olyan, Putyin által aláírt dokumentumot, ami a rubelre váltást írná elő. Mindenesetre felkészültek mindenre, még arra is szerinte, ha nem érkezne több gáz Oroszországból. 

15:40 Az NlTimes holland hírportál tudósítása szerint Zelenszkij Mark Rutte kormányfő segítségét kérte Ukrajna uniós csatlakozásnak felgyorsításához. Részletek itt>>>

15:22 Számos tekintetben Putyin már vesztett a brit fegyveres erők vezetője, Sir Tony Radakin szerint. Az IfG nevű kormányzati think tank rendezvényén beszélt arról, hogy a Mariupolból és máshonnan érkező képek borzalmasak, a a következő hetek pedig továbbra is nagyon nehezek lesznek. Viszont az orosz elnök szerinte mégis veszített, mert már közel sem tűnik annak az eseményeket előrelátó manipulátornak, mint korábban. Ehelyett jól látszik, hogy katasztrofálisan téves ítéleteket hozott – mondta Radakin a PA Media szerint. Az admirális szerint mint minden autoriter vezetőt, úgy Putyint is félrevezette a saját, illetve hadserege erejébe, az orosz fegyveres erők hatékonyságába vetett hit. Továbbá Radakin szerint Putyin nem látta előre azt sem, miféle egységre képesek a „világ szabad nemzetei”.

15:08 Több tízmilliárd forint pluszkiadást okoz a BKV-nak az orosz-ukrán háború és az energiaárak emelkedése. Erről a BKV vezérigazgatója beszélt egy budapesti háttérbeszélgetésen újságíróknak csütörtökön. Bolla Tibor elmondta, hogy szinte minden területen kihat rájuk az orosz-ukrán válság, de ezek közül is kiemelte az M3-as metróvonal szerelvényeit és felújítását, a Sberbank végelszámolását, az üzemanyagárakat és az ukrán menekültekkel járó költségeket.

Az M3-as metró szerelvényeinek felújításáról azt mondta: kapcsolatban vannak az orosz partnerrel, a viszony jó. Papíralapon nem tudnak velük kommunikálni, mert a Magyar Posta nem kézbesíti a leveleiket, de elektronikus formában egyeztettek a múlt héten is.
Az orosz fél készségét fejezte ki, hogy folytatja a garanciális javításokat, amint lehetségessé válik – mondta Bolla Tibor, aki leszögezte, hogy a vonal felújításának minden határideje tartható. A Metrowagonmasszal kötött szerződés felmondása semmilyen előnnyel nem járna, csak hátránnyal – tette hozzá, megjegyezve, hogy már nem fizetnek a cégnek, hanem az fizet vagy javít ingyen.

A menekültekről szólva elmondta: kezdetektől 20 busszal vesznek részt a szállításukban, de melegedő buszokat is működtettek, és munkatársaikkal adományokat is gyűjtöttek, amelyeket a Fővárosi Önkormányzat segítségével juttattak el a rászorulóknak. Beszélt arról is, hogy több szerződött cég rendkívüli emelésekkel kereste meg őt, illetve azzal, hogy felmondanák a meglévő szerződéseket az energiaár-emelkedések miatt, de Bolla Tibor szerint „ezek a szerződések nem arra születtek, hogy 10-20-30-40 százalékos beszállítói emelkedések lehessenek”.

Az orosz metrószerelvények alkatrészeiből idén nem lesz hiány, de keresik a további beszerzési lehetőségeket – mondta, megjegyezve, volt olyan partnerük, aki Ukrajnából szállított, de az ottani gyárat bezárták, és „mindenki elment harcolni, tehát el se érjük őket”. Elsősorban acélipari alkatrészekről van szó – tette hozzá.

Az éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadásból a legnagyobb tétel az energia, ami 13 milliárd forint nagyságrendű – mondta a vezérigazgató. Ennek fedezetét végső soron a Fővárosi Önkormányzattól várja, egy részét pedig folyószámlahitelből fizetné a BKV. Kérdésekre válaszolva elmondta: hiánygazdálkodást folytatnak, megoldást az jelentene, ha több forráshoz jutnának, beruházásokat tudnának végrehajtani, amivel az összköltségeiket tudnák csökkenteni. Példaként említette, hogy jóváhagyták száz busz bérlését, amivel 30 éves buszokat váltanak ki. (MTI)

14:53 Oroszország a kibertérben próbálta megzavarni Ukrajna kormányát és hadseregét, ahogy az invázió ellenzőit is digitálisan igyekszik célba venni. Erről a brit GCHQ kémszolgálat vezetője, Jeremy Fleming beszélt a Reuters szerint. Canberrai beszédében kifejtette, az orosz tevékenység az Ukrajnát körülvevő országokat is érinti, és gyanítható, hogy további célpontokat keresnek nyugatabbra is. Oroszország egyébként következetesen tagadja, hogy ilyesmit tervezne. 

14:39 Az orosz csapatok újjáalakulása további súlyos támadásokat vetít előre – figyelmeztetett a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg. A Reuters szerint Stoltenberg hozzátette, a szövetségnek még meg kell bizonyosodnia afelől, hogy Oroszország valóban jóhiszeműen tárgyal Isztambulban a békéről. Egyelőre viszont az látszik, hogy Putyin célkitűzései nem változtak az invázió kezdete óta. A friss hírszerzési jelentések szerint az orosz erők valójában nem visszavonulnak, csak újraszerveződnek. 

14:25 Ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására. Olyan kulturális fesztiválok, események támogatására különítik el az összeget, amelyek kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, munkavégzési lehetőséget – közölte az NKA csütörtökön az MTI-vel. Mint írták, a Magyarország közvetlen közelében zajló ukrajnai háború valószínűsíthetően hosszú távú következményekkel fog járni.
„Bármilyen kimenetele is lesz a katonai hadműveleteknek, az ukrán állam viszonylagos stabilitása megbomlott, és ez a kulturális életben is éreztetni fogja hatását. A kialakult helyzetre reagálva a magyar társadalom szinte minden szintje megmozdult, a kormányzati és karitatív szervezeteken túl a magán és üzleti szféra számos képviselője igyekszik közvetlen vagy közvetett módon segítséget nyújtani a háborús övezetből érkezőknek és a határ mellett fekvő magyar településeknek” – áll a közleményben.

Az NKA Bizottságának ülésén Bús Balázs alelnök az alap 2021. évi maradványösszegének kötelezettségvállalással nem terhelt részének terhére javasolt 50 millió forintot elkülöníteni. A maradványösszeg ezen része lehetőséget teremt kiemelt támogatási célok meghatározására is. (MTI)

14:11 Mit szólna Szolzsenyicin, ha látná Putyin mai háborúját? Sajnos minden esély megvan rá, hogy az orosz elnökhöz egykor közel álló író nem az elsők között tiltakozna. Cikkünket itt találja>>>

13:56 Roman Abramovics oligarcha is ott volt az orosz tárgyalódelegációval Isztambulban – idézett a Reuters török vezetőket. Az üzletember jelenléte sokakat meglepett, a török források szerint viszont Abramovics őszintén dolgozik a háború lezárásán és a mielőbbi békekötésen. Szándékait beárnyékolja, hogy a háborút szoros politikai szövetségese, Vlagyimir Putyin indította és tartja fenn. A videófelvételek tanúsága szerint egyébként Abramovics inkább megfigyelőként volt jelen, és nem vett részt konkrétan a tárgyalásokban. Az NTV szerint Recep Tayyip Erdoğan Üzbegisztánból való repülőútja alatt arról beszélt, Abramovics jelenléte mutatja, hogy Putyin valóban megbízik az oligarchában. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint Abramovics nem része konkrétan a delegációnak, de jelen volt a tárgyalásokon. 

13:43 Vlagyimir Putyin arról beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnöknek, hogy a feltételek még nem adottak egy ukrajnai tűzszünethez. Erről a kormányfő egy sajtókonferencián beszélt, itt kérdezték az előző napi telefonbeszélgetésről. Draghi állítása szerint Putyin azt mondta neki, hogy maradnak az eddigi gázszerződések, és fizethetnek továbbra is dollárban és euróban, nem kell rubelre váltaniuk. Draghi elmondása szerint ahogy ő megértette, a pénznem átváltása rubelbe Oroszországon belül történne majd. A kormányfő kifejtette azt is, hogy a védelmi kiadásaik, ahogy azt a NATO célként tűzte ki, el fogják érni GDP két százalékos arányát 2028-ra.

13:30 Visszavonta Oroszország hitelminősítési osztályzatait csütörtökön a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a döntés az orosz kormány összes adósminőségi besorolására, valamint a Moody’s által eddig minősítéssel ellátott szub-szuverén oroszországi entitások – köztük Moszkva, Szentpétervár és többtucatnyi oroszországi terület – külön osztályzatára vonatkozik. A Moody’s egyben visszavonta az Oroszországban tevékenykedő kereskedelmi adósok helyi valutában és a devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonját, vagyis azt a felső osztályzati korlátot, amely határt szab e vállalatok minősítésének.

A Moody’s a csütörtöki visszavonásig nagyon magas adóskockázatot jelző „Ca” államadós-osztályzattal tartotta nyilván Oroszországot.
Erre a besorolásra március elején rontotta a cég az orosz szuverén minősítést az addigi „B3” szintről, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók és az ezek nyomán érvénybe léptetett tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz államadósság-szolgálati kötelezettségek törlesztésére is. A Moody’s az ukrajnai háború kezdete óta kétszer minősítette le az orosz államadósság-besorolást. A cég március 3-án megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású szuverén osztályzatot, az addigi „Baa3”-ról egyszerre hat fokozattal „B3”-ra rontva a minősítést, és az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartotta.

A Moody’s három nappal később bejelentette, hogy e felülvizsgálat alapján az addigi „B3” szintről további négy fokozattal a spekulatív sávon belül még mélyebben lévő „Ca”-ra rontotta tovább az orosz osztályzatot. A hitelminősítő így néhány napon belül tíz fokozattal minősítette vissza Oroszország hosszú futamidejű külső és hazai államadósságának besorolását. (MTI)

13:13 Spanyolországban is már harmincezer ukrajnai menekültet regisztráltak, jelentette be Pedro Sanchez miniszterelnök. A kormányfő ráadásul arra számít, hogy az érkezők száma a következő néhány napban hetvenezerre nő majd. 

12:59 Az Egyesült Királyság újabb szankciókat vetett ki orosz közéleti szereplőkre, illetve katonai vezetőkre. Az érintettek között van a Russia Today-t tulajdonló Szergej Brilev, a Gazprom-Media vezérigazgatója, Alekszandr Zsarov, az RT ügyvezető igazgatója, Alekszej Nyikolov és a Szputnyik International Broadcasting vezetője, Anton Anyiszimov. Az ún. mariupoli mészáros, Mihail Mizincev szintén a szankcionáltak közt található. Összesen tizennégy személyre terjesztették ki az eddigi intézkedéseket.

12:45 Legyőzték a NATO-t a brit hadsereg szárazföldi erőinek korábbi parancsnoka, Sir Nick Parker szerint. A BBC 4-es Rádiójának műsorában tett, nagy visszhangot kiváltó kijelentés szerint a NATO blöffje kiderült, és képtelenek voltak megállítani az orosz csapatok előrenyomulását Ukrajnában, most pedig a 2004-es terjeszkedés vonalát tartják, tehát a balti államok és a Lengyelország, valamint Románia és Magyarország határát. Szerinte amit most tenni kell, az ennek a vonalnak a védelme, ki kell fejleszteni egy támadó ellenstratégiát Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Parker szerint a nemzeteknek egy kisebb koalíciójára van szükség, hogy megfelelő ellenerőt tudjanak felmutatni. 

12:30 A Sberbank csődje után a Mészáros-féle MKB-nál nyitott számlát a Roszatom. Részletek itt>>>

12:10 Az orosz erők megkezdték a kivonulást az üzemen kívül álló csernobili atomerőműből – közölte az Egyesült Államok. A nukleáris létesítményt még a február 24-én kezdődő invázió első napján foglalták el. Egy helyszíni dolgozó szerint több oroszt is egy speciális egészségügyi intézetbe kellett szállítani akut sugárbetegséggel, de ezt eddig nem erősítette meg más forrás. Hétfőn több munkás is arról beszélt a Reutersnek, hogy az oroszok sugárzásvédelem nélküli páncélozott járműveikkel haladtak keresztül egy rendkívül mérgező, Vörös Erdőnek nevezett területen, mindezzel pedig felverték az ott található radioaktív port is.

A Vörös Erdőt azért hívják így, mert az atomerőmű körüli fenyőfék tetete vörösen izzott az 1986-ban bekövetkezett katasztrófától. A szennyezett fákat az 1990-ben a helyszínen járó Kim Willsher szerint kiásták és eltemették, de a magvaikat szétszórták, hogy meglássák, mi történik. Willsher a saját szemével láthatta ennek eredményét: facsemetéket bizarr mutációkkal, némelyiken hátrafelé növő tűvel. Tudósok szerint a fertőzött terület nagyjából 24 ezer évig nem lesz biztonságos, de ehhez bátran hozzá lehet adni vagy elvenni ezret. A háború előtt turisták látogathatták a területet, de kizárólag engedéllyel és kísérőkkel, akiknél volt Geiger-számláló és tudták, hova nem szabad menni. Számos veszélyes pont van ugyanis továbbra is, erről viszont meglehet, az érkező orosz erők nem tudtak. 

11:55 Az ausztrál parlament mellett a hollandnak is küldött videóüzenetet Volodimir Zelenszkij, arra kérve a képviselőket, támogassák országát fegyverekkel és újjáépítési segéllyel. Továbbá szeretné, hogy a hollandok is szüntessenek be minden közös üzletet az oroszokkal. Zelenszkij szerint erősebb szankciók szükségesek, hogy Oroszországnak ne legyen már esélye folytatnia ezt a háborút. Függesszenek fel minden kereskedelmi tevékenységet Oroszországgal, kérte. 

11:40 A Vöröskereszt állítása szerint úton van Mariupol felé, újabb segélyszállítmányokat visznek az ostrom alá vett városba. Ismert, szerdán az orosz erők már a Vöröskereszt helyi épületét is lőtték, márpedig az addig felhalmozott étel, ital is mind itt volt. Ewan Watson szóvivő elmondta, Oroszországnak és Ukrajnának meg kell állapodnia a péntekre tervezett akció pontos feltételeiről, tízezrek élete múlhat ezen. Watson a Reuters-nek elmondta, készen állnak majd civilek kimenekítésére is. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes korábban elmondta, negyvenöt buszt indítanak Zaporizzsjából Mariupol felé, legalább tizenhét busz már el is indult. 

11:20 Videófelvételt osztott meg a Sky News brit hírtelevízió az ostromlott Mariupolból. A dél-ukrajnai kikötővárost hetek óta ostromolja az orosz hadsereg. Elfoglalása kulcsfontosságú az oroszoknak a Krím-félsziget és a szakadárok által ellenőrzött Luhanszk és Donyeck közötti összeköttetések szempontjából.

10:59 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint növelni kell az Oroszországra nehezedő nyomást. Erről az ausztrál parlamentnek beszélt, ahová videón keresztül kapcsolták. Szerinte a nyomás fokozásához új és szigorúbb szankciókra van szükség. Ausztrália a háború miatt leállította az alumínium és a bauxit oroszországi exportját. Ausztrália emellett katonai felszerelést és segélyszállítmányt is küldött Ukrajnának.

10:37 Vitalij Klicsko kijevi polgármester Németországba utazott a német DPA hírügynökség szerint. A korábbi profiboksz-világbajnok egy ukrán delegáció tagja. A testvérét, Volodimirt idézve azt írták, hogy magasrangú politikusokkal találkoznak. A tárgyalásokon gazdasági, humanitárius és katonai segítségről egyaránt szó lesz – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Bild szerint már landoltak is Berlinben, sőt, nyilatkozott is a lapnak. Ebben megerősítette, hogy az ukrán delegáció támogatására érkezett. A lap szerint legalább két napot maradnak a német fővárosban.

10:20 Egy-két héten belül külügyminiszteri találkozó jöhet létre a háborúban álló orosz és ukrán fél között – közölte a török külügyminiszter egy televíziós interjúban az Al-Jazeera szerint. Emlékezetes, hétfőn a törökországi Isztambul adott otthont a két ország delegációinak a tárgyalásra. Korábban szintén Törökországban találkozott egymással Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov, a két ország külügyminisztere március elején.

9:54 Csapatokat vont vissza Oroszország a csernobili atomerőműtől. Egy ukrán hírportál szerint sugárfertőzéssel kerültek belarusz kórházba orosz katonák. A részletek cikkünkben.

9:25 Az ukrán vezérkar szerint Oroszország népszavazást készít elő az elfoglalt Herszon városában egy Moszkva-barát népköztársaság létrehozásáról. Az oroszok katonai-polgári közigazgatás bevezetésével próbálja ellenőrizni a dél-ukrajnai területeket – számolt be a német Der Spiegel. A példa az ukránok állítása szerint Donyeck és Luhanszk lehet, amelyek még 2014-ben kiáltották ki függetlenségüket, amelyet közvetlenül a háború előtt ismert el Oroszország. A népszavazás következménye egy „herszoni népköztársaság” lehet az ukránok szerint. Ennek lehetőségéről korábban egyébként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt. Az ukrán vezérkar állításainak valóságát független források nem erősítették meg.

8:48 A jelek arra mutatnak, hogy van előrelépés a civilek Mariuopolból történő evakuálása ügyében – írja a Guardian. A Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írták, hogy Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint elindultak a buszok az oroszok által ostromlott kikötővárosban rekedt civilekért. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint 45 ukrán buszt küldtek Mariupolba. – Mindent megteszünk azért, hogy a buszok eljussanak Mariupolba, és az embereket kihozzuk – mondta Verescsuk csütörtöki videóüzenetében. Előzőleg az orosz védelmi minisztérium tűzszünetet jelentett be a polgári lakosság evakuálása érdekében.

8:27 Ugyan az oroszok arról beszéltek, hogy csökkentik katonai hadmveleteit Csernyihivnél, a birt védelmi minisztérium hírszerzési információi szerint az orosz erők tovább támadták az ostromlott Csernyihivet. Az orosz fegyveres erők tartják állásaikat Kijevtől keletre és nyugatra is, úgy is, hogy egyes egységeiket hátravonták. A britek heves harcokra számítanak Kijev külvárosaiban a következő napokban. Azt is közölték, hogy a déli fronton az ostromgyűrűbe fogott Mariupolt az ukránok tartják, a kikötőváros bevétele továbbra is fontos stratégiai cél.

7:55 Dél-Oszétia népszavazással csatlakozna Oroszországhoz. Erről Anatolij Bibilov beszélt szerdán az orosz állami televíziónak. Szerinte egy népszavazást könnyen megszervezhetnének a Grúziától levált, függetlenségét kikiáltó területen. A részletek cikkünkben.

7:15 Noha Oroszország – a hétfői isztambuli tárgyalás után – azt jelentette be, hogy csökkenti harci tevékenységét Kijev közelében, a fővárostól 20 percnyi autóútra található Irpiny városának polgármestere folyamatos és halálos támadásokról számolt be. Olekszandr Markusin polgármester ugyanis azt közölte, hogy szerdán rakétákkal, tüzérséggel támadták a várost. Elmondása szerint sok ember meghalt a tüzérségi támadásokban. A BBC azt írta, hogy nem tudta ellenőrizni független forrásokból a polgármester állításait.

6:58 Tűzszünetet hirdetett az orosz védelmi minisztérium az ostromolt Mariupol városánál a civilek evakuálása érdekében. Azt is javasolták, hogy a humanitárius műveletet az ENSZ menekültügyi főbiztossága és a Vöröskereszt közreműködésével hajtsák vére. A Mariupolból – az oroszok által ellenőrzött Bergyanszkon keresztül – Zaporizzsjába vezető utat közlésük szerint helyi idő szerint 10 órakor nyitnák meg. Ukrajna egyelőre nem kommentálta a bejelentést. Korábban többször is volt kísérlet a Mariupolban rekedt polgári lakosság evakuálására, ám a tűzszünet többször összeomlott. A felek kölcsönösen okolták egymást az összeomlásért. A részletek cikkünkben.

6:44 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem látja a konkrét eredményeit az orosz–ukrán béketárgyalásoknak, sőt, Kijev információi szerint Oroszország Kelet-Ukrajnában újabb támadásra készül. Egyebek mellett erről beszélt éjjeli videóüzenetében. Egyúttal kételkedett azokban az orosz állításokban, miszerint mérséklik katonai hadműveleteiket Kijev és Csernyihiv környékén. Nem hiszünk senkinek, nem bízunk a nagy szavakban – jelentette ki a BBC összefoglalója szerint. A részletek cikkünkben.

6:05 Köszöntjük kedves olvasóinkat. Megkezdjük folyamatos közvetítésünket az ukrajnai háborúról. A legfontosabb friss fejlemények:

  • Amerikai hírszerzési források szerint erős a feszültség Vlagyimir Putyin orosz elnök és a főtisztjei között, mert az orosz elnök az ukrajnai orosz katonai kudarcokkal szembesülve úgy érzi, hogy félrevezette őt a hadsereg.
  • A brit kiberhírszerzési ügynökség arról számolt be, hogy az orosz erők egyszer véletlenül a saját repülőgépüket lőtték le, és az orosz katonák sokszor megtagadták a parancsok teljesítését.
  • Zelenszkij elnök megint szkeptikusan nyilatkozott azokkal az orosz állításokkal kapcsolatban, hogy visszafogják a katonai műveleteiket Ukrajnában. Szerinte ez csak újabb kelet-ukrajnai offenzívát készít elő.
  • A rubel árfolyama visszajutott nagyjából arra a szintre, ahol a háború előtt volt, és ez megkérdőjelezi a pénzügyi szankciók hatékonyságát.
  • A német kormány bejelentése szerint az oroszok mégis meg fogják engedni, hogy az európai vevők továbbra is euróban fizessenek az orosz gázért (vagyis visszatáncolnak korábbi fenyegetésüktől, miszerint rubelben fogják kérni az árat).
  • Pénteken újabb, ezúttal online béketárgyalási kör kezdődik Ukrajna és Oroszország között.
  • Eközben az ostromlott városokban nem sok változás történt: az orosz tüzérség válogatás nélkül lő minden épületet, a humanitárius helyzet sok helyütt kétségbeejtő.

Címkék: ukrajnai háború

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.