Rátámadt a Netfix stábjára a famaffia Romániában

Rátámadt a Netfix stábjára a famaffia Romániában

Kivágott fák Romániában. (Fotó: Digi24)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az illegális erdőirtásokról forgat sorozatot Broken címmel a Netflix, és egy egész adást szentelnek benne Romániának. Az első részt november 27-én látható összesen 190 országban, a csatorna tényfeltáró programjának részeként. Keleti szomszédunknál  főként nemzeti parkokban, a Cserna völgyében és a Retyezátban forgattak.

A Digi24 információi szerint a forgatócsoport romániai kalauza Gabriel Păun volt, az Agent Green nevű természetvédő szervezet vezetője – őt egyébként már többször halálosan megfenyegette a famaffia, egyszer meg is verték. Az illegálisan kitermelt román fűrészárut jellemzően multinacionális cégek veszik meg, amelyek olcsó bútorokkal árasztják el a világot. Az amerikai stábot a Cserna völgyében támadták meg az erdőirtók, akiket egyébként a román állami erdészeti cég, a Romsilva munkatársai is segítettek. Amikor meglátták a stábot, az autó elé döntöttek egy nagyobb fát, majd mögöttük is kivágtak egyet, így órákba telt, amíg ki tudták szabadítani magukat a beszorított helyzetükből.

Október végén arról írtunk: Romániában már a saját fegyverével lövik agyon a fákat megvédeni próbáló erdészeket. Rövid időn belül két erdészgyilkosság is történt. Egy Máramaros megyei völgyben holtan találták egy háromgyerekes erdészt, akit az ismeretlen elkövetők durván megvertek, majd saját fegyverével mellbe lőtték. Egy hónappal azelőtt a Iaşi megyei erdészeti hivatal alkalmazottját, Răducu Gorcioaiát ölte meg három, illegális fakivágás közben meglepett személy. Idén eddig tizenhárom erdészt támadtak meg, 2014 és 2018 között összesen 168 ilyen esetet regisztráltak keleti szomszédunknál.

Romániában már saját fegyverével lövik le az erdészt | Magyar Hang

Az amerikaiak nem értették, hogyan fordulhat elő ilyesmi Romániában – addig Kongóban, az Amazon vidékén vagy éppen Indonéziában hallottak olyan híreket, hogy a fatolvajok erdészeket ölnek meg. 

A környezetvédő szervezet szerint keleti szomszédunknál évente több fát vágnak ki törvénytelenül, mint amennyit legálisan. Utóbbi egyébként 20,6 millió köbméter volt évente, de a kormány egy éve úgy döntött, hogy titkosítja a fakivágásokkal kapcsolatos adatokat.