Rekordszámú halott Franciaországban, de van, ahol javul a helyzet

Rekordszámú halott Franciaországban, de van, ahol javul a helyzet

Védőmaszkos rendőrnő egy járókelő papírjait ellenőrzi a párizsi Eiffel-torony előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európában jelenleg Franciaország szenved a legjobban a koronavírus járványban: a legfrissebb statisztika szerint az elmúlt 24 órában 1417 beteg halt meg, és több mint 11 ezer új pozitív esetet találtak. Ezzel a francia áldozatok száma meghaladta a tízezret, a fertőzöttek pedig majdnem 110 ezren vannak. 

Spanyolországban mérséklődni látszik a veszély: az elmúlt 24 órában 556 halálesetet és 3836 újonnan felfedezett pozitív esetet regisztráltak, és mindkét szám kisebb, mint az egy nappal korábbi adat. Az viszont aggasztó, hogy több mint hétezer ember van lélegeztetőgépen. Nagy-Britanniában még súlyosbodik a járvány: ma estig 786 halottat és 3634 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok.

Olaszországban talán már túl vannak a nehezén: a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 880-nal emelkedett, amely a legalacsonyabb adat március 10. óta, de még mindig magas a halálozások aránya: hatszázhattal nőtt a szám egy nap alatt, elérve a 17 127-et. A gyógyultak száma 24 ezer fölé emelkedett, az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma pedig 135 586.

Az olasz polgári védelem minden eszközzel el akarja kerülni, hogy a csökkenő számokon felbátorodva az olaszok felhagyjanak az óvintézkedések tiszteletben tartásával, ezért húsvétra tovább szigorítják a kijárási korlátozás ellenőrzését. Az Istat statisztikai intézet értékelése szerint a járványhelyzet következtében 2,2 millió olaszországi vállalkozás állt le, ez az összes vállalkozás 49 százaléka, és az exportáló vállalatok 65 százaléka – mindez pedig összesen 7,4 millió dolgozót érint.

Éjféltől részleges kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában | Magyar Hang

Tovább szigorít Szlovákia: utazási korlátozások jönnek, a járásokat nem lehet elhagyni. Csehországban közben április 30-ig hosszabbították meg a szükségállapotot.

Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában is: az elmúlt 24 órában csaknem kétszer annyi embert nyilvánítottak gyógyulttá, mint ahányan megfertőződtek a koronavírussal. Az egészségügyi minisztérium által közölt adatok szerint hétfő óta 583 ember gyógyult meg, míg 332-en fertőződtek meg a Sars-CoV-2 vírussal. Eddig összesen 12 592 pozitív esetet találtak. A jó hírek hatására Salzburg városának vezetése úgy döntött, jövő héttől fokozatosan visszavonják a helyi óvintézkedéseket, megnyitják a parkokat és a játszótereket, és a legtöbb termelői piac is megkezdi működését. 

Oroszországban közben berobbanni látszik a járvány, az elmúlt 24 órában 1154 pozitív esetet találtak, és 11 beteg hunyt el. Az április végéig elrendelt oroszországi fizetett kényszerszabadság lerövidítéséről egy hét múlva lehet majd dönteni, de Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint minden döntésnek a „fenyegetéssel arányosnak és a helyzetnek megfelelőnek” kell lennie. Rinat Makszjutov, a Vektor kutatóintézet vezetője közölte, hogy az orosz oltóanyag klinikai kutatásának első szakasza az egészségügyi tárca engedélye esetén már májusban megkezdődhet önkéntesek bevonásával, párhuzamosan a preklinikai kutatások teljes ciklusának folytatásával.

Los Angeles belülről: „Harminc éve lakom itt, de ilyet még nem éltem meg!" | Magyar Hang

Vesznek-e maszkot az élelmiszerboltban? Mikor tesztelnek le? Mit kapkodtak el a boltokból, és hogyan viseli a lakosság az elsőként egy egész államra bevezetett „maradj otthon” rendeletet Kaliforniában?

Az Egyesült Államokban még messze vagyunk a járvány végétől: kedden, keleti parti idő szerint délután kettőig 1375 beteg halt meg és csaknem húszezer új pozitív esetet találtak. New York államban csökken a diagnosztizált fertőzések száma, a helyzet stabilizálódik – jelentette ki Andrew Cuomo kormányzó a szokásos napi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt nap ugyanakkor a halottak számát tekintve a legszomorúbb volt az állam számára, hiszen csak hétfőn 731 beteget veszítettek el a Covid-19 kór miatt.

Andrew Cuomo hangsúlyozta: van elégséges ágy a betegek kezeléséhez, ám nincs megfelelő számú orvos és ápoló. A sajtókonferencián, kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a járvány az afroamerikai lakosságot érintheti a legnagyobb mértékben. Még nem készült erről felmérés, de a héten ezt is részletesen feltárják. Hétfőn egyébként Lori Lightfoot, Chicago polgármestere azt közölte, hogy a fertőzésben ott meghaltak 72 százaléka afroamerikai volt.

New York belülről: hétköznapok a világ legfertőzöttebb városában | Magyar Hang

Soos Krisztina a manhattani, 29. emeleti lakásuk ablakából nézte, ahogy eltűntek kirándulóhajók és a világ legnagyobb mobil kórháza, a U.S.N.S. Comfort állt be a helyükbe. Sokkoló érzés volt - egy ott élő magyar házaspár beszélt nekünk arról, milyen most az élet a világ legfertőzöttebb városában. Karanténriport.

Lengyelország a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egészségügyi támogatást nyújt Olaszországnak és San Marino Köztársaságnak, az első szállítmányban kedden húszezer liter fertőtlenítőszert küldtek mindenekelőtt, az észak-olaszországi Veneto tartomány kórházainak – közölte a lengyel külügyi tárca.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint Lengyelországban kedd délutánig 4666-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 253 új esetet regisztráltak, ami 58 esettel kevesebb az előző napi növekménynél. Huszonkét új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 129 beteg hunyt el, 191 ember pedig felgyógyult.

Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére a koronavírus-járvány miatt, vasárnap reggeltől pedig maszkot kell hordani az utcán a kormány által kedden elfogadott új irányelv szerint. A kötelező maszkviselés nem vonatkozik a hat év alatti gyerekekre, valamint azokra, akiket érzelmi, mentális vagy egészségi állapota akadályoz ebben. Kedden hatalmas sorok álltak az élelmiszerboltok előtt az egész országban, mert az emberek a kijárási korlátozások szigorítása előtt megpróbálják beszerezni az ünnepi asztalhoz és a következő napokra szükséges termékeket.

Egyetlen megfigyelőalkalmazás használatát javasolja az uniós biztos | Magyar Hang

Ahelyett, hogy az Európai Unióban minden kormány különféle módon ellenőrizné a járvány terjedését, ami közvetlenül az állampolgárok mozgásának megfigyelését jelenti.

A maga is házi karanténban lévő Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédben jelentette be, hogy kedd délután négytől tilos lesz elhagyni a településeket egészen szombat estig. Az ország nem tudott újabb lélegeztetőgépeket vásárolni, lemondták az amerikai, a német és a kínai rendeléseket is, és jelenleg a gépek hazai előállításán dolgoznak. Izraelben – ahol saját vakcinafejlesztés is zajlik – eddig hatvanan haltak bele a Covid-19 betegségbe, és meghaladta a kilencezret az ismert fertőzöttek száma, akik közül 113-an vannak lélegeztetőgépen.

Törökországban is rekordmértékben, egy nap alatt 3892-vel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma kedden, amely így a járvány helyi megjelenés óta 34 109-re emelkedett – derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból. Fahrettin Koca ismertette, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta halálesetek száma 76-tal 725-re emelkedett. A napi elhalálozások száma már április 1. óta 63 és 79 között mozog.

Az ankarai parlament kedd este kezdi meg a vitát arról a törvénytervezetről, amelynek értelmében az ország 90 ezer rabot szándékozik kiengedni a börtönökből a járvány miatt. A javaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), és parlamenti szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) készítette elő. Az AKP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Cahit Özkan múlt heti ismertetője szerint a jogszabály-tervezet nem vonatkozik azokra, akiket terrorizmussal kapcsolatban, valamint nemi erkölcs elleni, és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűntettekért, továbbá szándékos emberölésért, illetve nő elleni erőszakért ítéltek el. A javaslat tehát nem terjed ki azon emberek tízezreire – köztük katonákra, rendőrökre, bírákra, ügyészekre, orvosokra, tanárokra, üzletemberekre és újságírókra –, akiket a 2016. júliusi puccskísérletet követő megtorlás jegyében zártak börtönbe, valamint azokra az ellenzéki politikusokra sem, akiket a kurd kisebbség függetlenségéért küzdő délkelet-törökországi terroristákkal ápolt állítólagos kapcsolataik miatt helyeztek rács mögé.

Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve legújabban azokra a 20 éven aluliakra is, akik nem dolgoznak. Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is. Az országban már korábban leállították a nemzetközi repülőjáratokat, a belföldiek túlnyomó részét, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közti utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Zárva tartanak az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat is.