Rendkívüli EU-csúcs Belaruszról: szankciók egyelőre nincsenek, de lesznek

Rendkívüli EU-csúcs Belaruszról: szankciók egyelőre nincsenek, de lesznek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcson 2020. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konkrét büntetőintézkedésekről nem, csak ezek szükségességéről állapodtak meg az európai állam- és kormányfők szerdai videokonferenciájukon. Ezzel tulajdonképpen megerősítették az uniós külügyminiszterek múlt pénteki döntését, amelyben a tagállamok felkérték az Európai Bizottságot, hogy készítsék elő a szankciós listát.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke most úgy nyilatkozott, hogy „hamarosan” elkészül azoknak a névsora, akikre beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás várhat. Olyan személyek kerülnek majd erre a listára, akiket felelősség terhel a békés tüntetők elleni erőszak és a választási eredmények elcsalása miatt. Információink szerint az EU-nak nem kis nehézséget jelent a lista összeállítása, hiszen a hivatalos fehérorosz szervektől aligha számíthatnak pontos információkra.

Charles Michel úgy fogalmazott, hogy a tüntetők elleni erőszak „sokkoló és elfogadhatatlan”, ezért független vizsgálatra van szükség. Az EU egységes abban, hogy be kell szüntetni az erőszakos cselekményeket, és megerősítették, hogy a belarusz népnek joga van szabad, tiszta választásokhoz. – A belarusz nép mögött állunk – mondta Michel, aki később hozzátette, hogy a fehérorosz tüntetések nem a geopolitikáról, hanem egy nemzeti válságról szólnak. Ezzel mintegy megüzente Moszkvának, hogy az Európai Unió nem érdekelt abban, hogy bármilyen külső beavatkozásra kerüljön sor.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette az előbbieket, majd bejelentette, hogy az EU 53 millió eurót mozgósít Fehéroroszország megsegítése érdekében. Ebből 50 millió euró a koronavírus-járvány elleni küzdelemre szolgál, felhasználható lesz a védekezés során orvosi berendezések, eszközök beszerzésére, de a bajba került kis- és középvállalkozások megsegítésére is. Kétmillió eurót az erőszak áldozatainak támogatására különítettek el, egymillió eurót pedig a független belarusz sajtó és a civil társadalom megerősítésére.

Angela Merkel német kancellár azt mondta a videokonferencia után, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás „nem volt sem tisztességes, sem szabad”, ezért az EU nem ismeri el az eredményét.