„Rengeteget kell ásnunk!” – nem áll le a túlélők utáni kutatással a Hunor

„Rengeteget kell ásnunk!” – nem áll le a túlélők utáni kutatással a Hunor

A Hunor egységei mentés közben Törökországban 2023. február 10-én (Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a Hunor vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben tegnap este túlélőket jeleztek a keresőkutyák. Napközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor az Alfa egység folytatta a kutatást.

– Rengeteget kell ásnunk! – mondták, de nem adták fel. A katasztrófavédelem lapunknak is eljuttatott beszámolója szerint éjjel 2.50 perckor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, akkor a Bravo csapat vette át a munkát. A Mukics Dániel szóvivő által kiadott közlemény szerint tizenhat órányi munka sem vezetett eredményre a kísértetépületben. A csapat minden lehetséges üreget átfésült. Ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket. A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találnak. Beszámolójuk szerint síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékeli.

A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy másik magyar mentőegység, a Katolikus Karitász csapata egy nyolc méteres járaton át hozott ki egy 17 éves lányt a romok alól. A törökországi-szíriai földrengés áldozatainak száma közben átlépte a 24 ezret.