Repülési tilalom, légtérzár, új szankciós lista – ezek az uniós döntések születtek Belarusszal szemben

Repülési tilalom, légtérzár, új szankciós lista – ezek az uniós döntések születtek Belarusszal szemben

Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök (b), valamint Janez Jansa szlovén kormányfõ (b3), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j3) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j2) részt vesz az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos találkozóján Brüsszelben, 2021. május 24-én (Fotó: MTI/Európai Tanács)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felszólította az összes miniszterelnököt és mindazokat, akik a tárgyalóteremben voltak, vigyék ki a mobiltelefonjukat – így kezdődött az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója Brüsszelben hétfőn. Azért kérte ezt Michel, hogy amíg Belaruszról és Oroszországról tárgyalnak, semmilyen információ ne szivárogjon ki a teremből.

Végül körülbelül két órán keresztül vitáztak arról a tagállami vezetők, hogy milyen válaszintézkedéseket hozzanak, miután a fehérorosz hatóságok a földre kényszerítettek egy, az ország fölött csak átrepülő polgári járatot és elfogták az egyik utast, egy ismert ellenzéki újságírót.

Már a csúcsra érkezve szinte mindegyik vezető arról beszélt, hogy elfogadhatatlan, ami történt és az EU-nak keményen fel kell lépnie ebbe a helyzetben. Az egyetlen kivétel talán Orbán Viktor volt, aki említést sem tett erről a napirendi pontról. A Tanács elnöke azt is jelezte, hogy több lehetőség is az asztalon van, a tagállamokon múlik, milyen döntéseket hoznak, milyen jellegű válaszlépéseket tesznek. Végül úgy döntöttek , hogy felkérik az összes uniós székhellyel rendelkező légi fuvarozót, hogy kerüljék el a belarusz légteret, és abban is megállapodta, hogy a tagállamoknak el kell fogadni majd a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az EU légterébe a belarusz légitársaságok ne léphessenek be és ezek a légitársaságok ne férhessnek hozzá az uniós repülőterekhez.

Emellett felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet, hogy sürgősen vizsgálják ki ezt a „példátlan és elfogadhatatlan” eseményt. Újabb szankciók listák is várhatók, amelyekre magánszemélyek és szervezetek is felkerülnek majd. Meg kell említeni, hogy Lukasenka elnök már jelenleg is uniós beutazási tilalom hatálya alatt áll és – ha voltak – uniós számláit is zárolták. Egyúttal természetesen követelték az állam- és kormányfők Raman Prataszevics és Sofia Sapega újságírók azonnali szabadon bocsátását és szabad mozgásuk biztosítását.

Egy magas rangú uniós illetékes úgy kommentálta a döntéseket, hogy a tagállamok erős választ akarnak adni, mert a belorusz hatóságok komoly veszélyeztetik a repülés biztonságát és a fedélzeten tartózkodó utasokat.

Hétfőn egyébként arról érkeztek hírek, hogy Prataszevicset a börtönben olyan súlyosan megverték, hogy válságos állapotban kórházba kellett szállítani, de előkerült egy videó, amin maga az újságíró látható, és arról beszél, jól bánnak vele a börtönben és a korábbi hírekkel ellentétben nem igaz, hogy szívproblémái lennének. Persze felmerül a gyanú, hogy az újságíró nem kényszer hatása alatt beszélt-e a felvételen.