Reuters: Ferenc pápa cáfolta, hogy lemondását tervezné

Reuters: Ferenc pápa cáfolta, hogy lemondását tervezné

Ferenc pápa felovassa Urbi et Orbi-beszédét. Fotó: vatican.va

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa a Reutersnek adott, 90 perces interjúban cáfolta, hogy a közeljövőben a lemondását tervezné, és pletykának nevezte, hogy rákos megbetegedésben szenvedne. Az egyházfő célzott arra, hogy esetleg esély nyílhat számára, hogy Moszkvába látogasson, utána pedig Kijevbe is szeretne elutazni. 

Ferenc pápa cáfolja azokat az értesüléseket, hogy a közeljövőben a lemondását tervezné – írja a Reuters, ami munkatársát vatikáni rezidenciáján fogadta exkluzív interjúra a római katolikus egyházfő. A hírügynökség szerint az erre a hónapra tervezett kanadai látogatását tervezi, és reméli, hogy ezután minél hamarabb el tud látogatni Moszkvába és Kijevbe. 

Cáfolta azokat a pletykákat, hogy rákbetegséggel küzdene. Szó volt a 85 éves egyházfő térdproblémáiról is, amelyek miatt néhány hivatalos kötelezettségének nem tudott eleget tenni, például nem tudott elutazni a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba sem. Ferenc pápa elmondása szerint ennek oka, hogy orvosai további húsz napos kezelést és pihenést írtak elő neki a jobb térde miatt, ellenkező esetben szerintük nem biztos, hogy el tudott volna utazni Kanadába.

Ferenc pápa „udvari pletykának” minősítette azt az értesülést, hogy rákos elváltozást találtak volna egy évvel ezelőtt, amikor egy hat órás műtét során eltávolították a vastagbele egy részét vastagbél-diverticulosis miatt, ami gyakori időskori betegség. 

A pápa elmondása szerint szeretne először Moszkvába utazni, mielőtt Ukrajnába látogat, mert a béke érdekében segíteni szeretne. Eddig egy pápa sem látogatott Moszkvába. Korábban már történtek üzenetváltások Moszkvában a látogatás ügyében, néhány hónapja azt a választ kapta a Vatikán, hogy nem ez a megfelelő idő a látogatásra. Most azonban Ferenc pápa arra célzott: ez változhatott.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának nemrég az abortusz kapcsán hozott döntésével kapcsolatban azt mondta: tiszteletben tartja a bíróság döntését, de nincs elég információ birtokában, hogy jogi szempontból értékelje azt. Ugyanakkor határozottan elutasította az abortuszt, feltéve a kérdést, hogy „legitim és helyes-e egy emberi életnek véget vetni egy probléma megoldása érdekében”.

 

 

 

Címkék: Ferenc pápa