Nemzetközi sajtóvisszhang: az orosz hírügynökség szerint Orbán megtalálta a megfelelő irányt az ukrajnai konfliktusban

Nemzetközi sajtóvisszhang: az orosz hírügynökség szerint Orbán megtalálta a megfelelő irányt az ukrajnai konfliktusban

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyugati portálok a vezető hírek között számolnak be a magyar választás eredményéről. A CNN arról ír, hogy a magyar választási kampányt Moszkva ukrajnai inváziója uralta, ami miatt Orbánnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fenntartott szoros kapcsolata is górcső alá került. Győzelmi beszédében Orban Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nevezte az „ellenfélnekך, akit a kampány során le kellett győznie. A cikk kiemeli, hogy Orbán szigorú ellenőrzést szerzett a magyar igazságszolgáltatás, a média és az oktatási intézmények felett. Olyan jogszabályokat hozott, amelyek a migránsokat és az LMBTQ+ közösséget célozzák, és arról beszélt, hogy illiberális államot kíván építeni az EU-n belül. Arról is szó esik az írásban, hogy Orbánnak már az invázió előtt is kényes volt a viszonya az EU-val. Kormányát az unió vezető személyiségei a jogállamisági kérdések miatt bírálták; az év elején az európai legfelsőbb bíróság engedélyezte, hogy az EU blokkolja a Magyarországnak és Lengyelországnak nyújtott finanszírozást a demokratikus jogok megsértése miatt.

A Reutersnek a magyarországi választásról szóló írása Orbánt nacionalista miniszterelnökként említi, aki a vasárnapi választásokon sorozatban negyedszer is elsöprő győzelmet aratott, mivel a választók támogatták konzervatív, illiberális államra irányuló törekvéseit, és nem foglalkoztak a Budapest és Moszkva szoros kapcsolatai miatti aggodalmakkal. A magyar miniszterelnököt kínos manőverezésre kényszerítette Ukrajna orosz inváziója a Vlagyimir Putyinnal fenntartott szoros kapcsolata miatt, de sikerrel megoldotta a problémát. Meggyőzte a párt törzsszavazóit, hogy a Márki-Zay Péter vezette hatpárti ellenzéki szövetség, amely az Európai Unióval való kapcsolatok rendezését ígéri, háborúba vezetheti az országot. A cikkíró szerint kényelmes győzelme felbátoríthatja az 58 éves Orbánt politikai programja folytatására, amely a kritikusok szerint a demokratikus normák, a médiaszabadság és a kisebbségek, különösen a melegek és leszbikusok jogainak felforgatását jelenti. Márki-Zay Pétert is idézi a cikk: „Nem akarom elrejteni a csalódottságomat, a szomorúságomat ... Tudtuk, hogy egyenlőtlen játéktér lesz. Elismerjük, hogy a Fidesz megkapta a szavazatok hatalmas többségét. De még mindig vitatjuk, hogy ez a választás demokratikus és szabad volt-e”.

A brit hírügynökség egy másik cikkben a Magyarország előtt álló gazdasági nehézségeket sorolja: nem lesz egyszerű a most következő ciklus, mert gyorsul az infláció, a jelek szerint lassul a gazdaság, miközben az uniós vezetőkkel folytatott jogállamiságra vonatkozó viták miatt kétséges az uniós pénzek érkezése, már pedig erre nagy szüksége lenne a magyar gazdaságnak. Arra is kitér a cikk, hogy energetikai problémái is lehetnek az országnak a túl erős orosz függés miatt, illetve az orosz invázióra adott uniós válaszok is szoríthatnak helyzetén.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség is hírt adott a magyar választások eredményéről, szerintük Orbánnak sikerült a megfelelő politikai irányt kiválasztania a szomszédos ukrajnai katonai konfliktus körülményei között, amely a választási kampány fő témájává vált. 

A BBC szerint Orbán viszonya megromlott az EU-val, szerintük „a Fidesz aláásta Magyarország demokratikus intézményeit”. A britt állami média kiemeli, a kampány során az ellenzék hívószava az Orbán vagy Európa volt.