Rezsi: Romániában jóval kevesebbet kell fizetni, mint amennyi itthon a piaci ár lesz

Rezsi: Romániában jóval kevesebbet kell fizetni, mint amennyi itthon a piaci ár lesz

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keleti szomszédunknál márciusban egy sürgősségi kormányrendeletben egy évig maximalizálta az energiahordozók árát a kormány, így 2023 áprilisáig nem kell azon gondolkodnia közel 8 millió háztartásnak, hogy augusztustól miből fizetik ki a rezsidíjat. Ráadásul a román kormány jóval nagyvonalúbb volt a fogyasztási limitek megszabásánál, mint amit Németh Szilárd rezsibiztos nemrég bejelentett – a földgáz esetében például fogyasztási limit nélkül 0,31 lejt, vagyis jelenlegi árfolyamon 25 forintot kell fizetniük kilowattóránként a háztartási fogyasztóknak (ez nagyjából 275 Ft/m3 árat jelent, és összehasonlításul Magyarországon a rezsicsökkentett gázár bruttó 100 forint körül volt, augusztustól pedig 900 fölött lenne a rezsicsökkentésen kívüli része.) Gázárban nincs nagy különbség a lakossági és az ipari felhasználók között – a vállalkozások 0,37 lejt fizetnek kilowattóránként.

A villanyáram árát Romániában is sávosan határozták meg, a következő módon: a 2021-ben havonta átlagban legtöbb 100 kilowattóra (kWh) elektromos energiát elhasználók április 1-jétől 0,68 lejt, vagyis mostani árfolyamon 54.6 forintot fizetnek kilowattóránként, a 100 és 300 kWh közötti fogyasztás esetén pedig legfeljebb 0,8 lejt, vagyis 64.3 forintot számlázhatnak a szolgáltatók. Aki ennél is többet fogyaszt, valamint a cégek és intézmények számára a villanyáram ára egységesen 1 lejbe, vagyis 80 forintba kerül kilowattóránként. (A magyar kormány 242 forintos piaci árrral számolt augusztustól.) 

A román rendszer ugyanakkor jóval rugalmasabb az itthon bejelentettnél: ha valakinek a fogyasztása kevesebb mint tíz százalékkal lóg ki a keretből, akkor a kisebb tarifát kell neki kiszámlázni.

Mint kedden az Átlátszó gyűjtése alapján megírtuk, sehol sem kell a környező országokban olyan sokat fizetni a rezsire, mint amekkora összegeket a kormány belengetett augusztustól. De európai összehasonlításban is a csúcson lenne.