Riporterek Határok Nélkül: nyolc ponttal romlott a magyar sajtószabadság

Riporterek Határok Nélkül: nyolc ponttal romlott a magyar sajtószabadság

(Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijött a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières – RSF) nemzetközi újságíró-szervezet a sajtószabadság 2022-es helyzetéről szóló jelentése. Magyarország 8 pontot rontva a 2021-es 92. helyről 7 helyezést javítva a 180 országot tartalmazó listán a 85. helyre kúszott fel.

Az RSF újságírókból és médiakutatókból álló döntőbizottsága öt mérőszám alapján állítja össze indexét és az újságírók elleni erőszakos bűncselekmények hiánya felhúzta az amúgy a gazdasági feltételek vagy a politikai befolyásolás területén Algéria szintjén lévő Magyarországot – írja a jelentést ismertető Telex. Több, amúgy a sajtó- és médiaszabadsága területén alapvetően stabilan teljesítő ország, mint Franciaország vagy Németország munkabiztonság-indikátora is elég alacsony lett. Az RSF közleménye szerint a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások ellen tüntetőknek a demonstrációkról tudósító újságírók elleni atrocitásai húzták le ezeket az értékeket.

A lista élén a skandináv országok állnak, Norvégia őrzi 2021-es első helyét, majd Dánia és Svédország következik. A negyedik Észtország, Finnország ötödik. Hollandia a korábbi 6. helyről visszaesett a 28-ra, miután tavaly a nyílt utcán végeztek az ország egyik legismertebb bűnügyi újságírójával, Peter R. de Vriesszel. A legrosszabb helyezést elérő uniós tagállam a 108. Görögország lett, ami 38 helyezéssel csúszott vissza 2020-hoz képest Jéorjiosz Karaivaz bűnügyi újságíró meggyilkolásának köszönhetően.

Magyarország 2011-ben még a 40. helyen állt ugyanezen a listán, míg 2016-ban a 71., egy évre rá már csak a 73., 2019-ben pedig 87. 

Tavaly júliusban Orbán Viktor első uniós vezetőként felkerült a Riporterek Határok Nélkül „sajtószabadság ellenségeit” felsoroló listájára.