Robbanás történt a legnagyobb román olajfinomítónál, többen súlyosan megsérültek

Robbanás történt a legnagyobb román olajfinomítónál, többen súlyosan megsérültek

Repülőgép ablakán keresztül készített légi felvételen füst gomolyog a Petromidia Kőolaj-finomítóban történt robbanást követően a romániai Navodari településen 2021. július 2-án. A detonáció következtében egy ember életét vesztette, öten megsebesültek. A környéken lakókat és ott járókat arra figyelmeztették, hogy mérges gázok kerülhettek a szabadba, a baleset okát még vizsgálják. MTI/EPA/Robert Ghement

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robbanás történt pénteken Románia legnagyobb kőolajfinomítójában a fekete-tenger-parti Navodari településen levő Petromidiánál, a baleset következtében egy személy életét vesztette, öten megsérültek.

A sérült személyek 30 és 50 év közöttiek, ketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek, állapotuk válságos. Egy személyt eredetileg eltűntnek nyilvánítottak, de a mentési akció során holtan találták meg.

A pénteken délben történt robbanás következtében a hatóságok életbe léptették a piros jelzésű mentési akciót, Florin Citu miniszterelnök elrendelte, hogy Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár irányítsa a mentést. A hatóságok felszólították a helyieket, hogy csukják be házaik ablakait, ugyanis a helyszínen sűrű fekete füst szállt fel a levegőbe – számol be az MTI.

A Petromidia olajfinomítót a Rompetrol Rafinare működteti, amelyet a bukaresti értéktőzsdén jegyeznek, részvényei 11 százalékkal csökkentek a robbanást követően. A Rompetrol Rafinare a kazahsztáni KazmunayGaz által birtokolt KMG International csoport része, a kazahsztáni vállalat tulajdonában van a dél-romániai Ploiesti városban található Vega finomító is.

A Petromidia finomítóból kikerülő üzemanyaggal látják el a Rompetrol romániai, moldovai, bulgáriai és grúziai benzinkúthálózatát.

Az olajfinomító közelében egy fürdőhely is van, ahol az éppen lubickoló embereket felszólították, hogy hagyják el a környéket. A robbanásról több videó is készült.