Robbanás történt Isztambul sétálóutcájában

Robbanás történt Isztambul sétálóutcájában

Rendőr igazítja el a robbanás helyszínéről távozó nőket Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Ismeretlen eredetű robbanás történt vasárnap délután Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon, a detonációnak halottja és sebesültjei is vannak – írta az MTI beszámolója szerint Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója hivatalos Twitter-oldalán. Nem sokkal később azt is közölte, hogy az eddigi információk szerint négyen haltak meg és 38-an megsérültek, majd hat áldozatról és 53 sebesültről írt.

A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől, nagy számban érkeztek a helyszínre rendőr-, mentő- és tűzoltóegységek. A BBC helyszínen lévő tudósítója szerint nagy a rendőri jelenlét, helikopterek köröztek a fejük felett, miközben mentőautók jártak oda-vissza.

A robbanás eredete egyelőre ismeretlen, az esettel kapcsolatban a hatóságok hírzárlatot rendeltek el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján aljas támadásnak minősítette a délutáni véres isztambuli robbantást. Nyomatékosította, hogy előkerítik a támadás elkövetőit.

Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart.

A Guardian azt írta, hogy a sugárút a turisták és a helyiek körében egyaránt népszerű, boltok és éttermek által szegélyezett, zsúfolt főútvonal. Cemal Denizci szemtanú körülbelül 50 méterre volt a helyszíntől, amikor meghallotta a robbanást. – Három vagy négy embert láttam a földön – mondta az AFP-nek, hozzátéve, hogy az emberek pánikszerűen futottak, fekete füst volt. A zaj nagyon erős volt szavai szerint, szinte fülsiketítő.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre.

Címkék: robbanás, Isztambul