Már Mariupol belvárosában folynak a harcok – percről percre

Már Mariupol belvárosában folynak a harcok – percről percre

(Fotó: Emine Dzheppar/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítsék cikkünket az új bejegyzések megjelenése érdekében.

• Menekülnek Kijevből a civilek
• Mariupolban a helyzet kritikus, már a belvárosban folynak a harcok
• Eddig 130 embert mentettek ki a szerdán lebombázott mariupoli színház romjai alól
• Hat ország vádolja háborús bűnök elkövetésével Oroszországot
• Ferenc pápa ismét elítélte az ártatlanokat sújtó háborút
• Videókonferencián találkozott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök
• Vlagyimir Putyin Moszkvában tartott beszédet, moszkvai hivatalos források szerint az orosz elnök közel 200 ezres tömeg előtt állt ki a háború mellett – az orosz elnök a Donbasz-régióban folyó népirtás megállításáról beszélt és arról ukrán civilek örömmel üdvözölték az orosz haderő bevonulását 

• Csütörtöki közvetítésünket itt találják.

23:27: Egy amerikai katonai szakértő szerint Kijev környékén az oroszok nem könyvelhetnek el sikereket, ám Mariupolban az ukránok erős ellenállása ellenére a város továbbra is elszigetelt – adta hírül a BBC. Bár az orosz csapatok sokfelé megakadtak, de harci erejük 90 százaléka továbbra is rendelkezésre áll – mondta. A szakember szerint Mariupolban továbbra is erős bombázásokat észlelnek, de úgy látják, az ukránok kitartanak, megvédik a városukat. Úgy látja, az oroszok a háború kezdete óta több mint 1080 rakétát lőttek ki. Mint mondta, a lembergi nemzetközi repülőtér közelében végrehajtott rakétatámadásokról szóló jelentések pontosnak tűnnek, de a károk mértéke egyelőre nem ismert.

23:00: Az ENSZ migrációs szervezetének pénteki jelentése szerint Ukrajnában mintegy 6,5 millió ember kényszerült belső migrációra, azaz bár továbbra is hazájában tartózkodik, lakhelyét el kellett hagynia. További 3,2 millió ember elmenekült az országból. Részletek itt>>> 

20:40: Zelenszkij péntek délután ismét videoüzenetben jelentkezett, amelyben hangsúlyozta, Ukrajna megtámadásával Oroszország elpusztítja mindazt, amit az orosz társadalom az elmúlt 25 évben elért. Kiemelte, az igazságtalan és agresszív háborúért az agresszor is nagy árat fizet. Ez azonban az ukránokat nem vigasztalja, folytatta, hiszen a lerombolt városokat ez nem építi újjá, a halottakat nem támasztja fel. Részletek itt>>>

20:20: A BBC a honlapján közölt egy videót a mariupoli pusztításról. Itt nézheti meg.

20:05: A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin este Emmanuel Macron francia elnökkel is eszmecserét folytatott. A telefonbeszélgetés során áttekintették a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások előrehaladását, és az orosz elnök ismertette orosz fél elvi hozzáállását a lehetséges megállapodások kidolgozásához. Macron aggályaira reagálva Putyin hangsúlyozta, hogy az általa „ukrajnai különleges hadműveletnek” nevezett háborúban az orosz fegyveres erők mindent elkövetnek a civilek életének megóvása érdekében, beleértve a biztonságos evakuálásukhoz szükséges humanitárius folyosók megszervezését. „Ugyanakkor felhívta a figyelmet az ukrán biztonsági erők és nacionalisták által naponta elkövetett számos háborús bűncselekményre, különösen a Donyec-medence városai elleni végrehajtott tömeges rakéta- és tüzérségi támadásokra” – állt a Kreml közleményében. A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megállapodott a kapcsolattartás folytatásáról. (MTI)

19:30: Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy az Ukrajna elleni teljes körű háború kezdete óta mostanáig az ukrán erők Kijev megyében több mint harminc települést foglaltak vissza, amelyeket ideiglenesen megszálltak az orosz csapatok. Olekszandr Hruzevics, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese arról beszélt, hogy az ukrán csapatok már a harmadik védelmi gyűrűt építik ki a főváros körül. Részletek itt>>>

18:55 A polgármester szerint a harcok elérték az ostromlott Mariupol belvárosát. Vadim Bojcsenko a BBC-nek beszélt a helyzetről. Elmondása szerint folytatódnak a harcok, a lakosság bunkerekben keresett menedéket. A város lakóépületeinek nyolcvan százaléka vagy károsodott, vagy lerombolták őket, harminc százalékukat szerinte nem lehet helyreállítani – Már nincs városközpont. Egyetlen darab föld sincs a városban, ami ne viselné magán a háború jeleit – mondta.  Pénteken az orosz védelmi miniszter is megerősítette, hogy Mariupol belvárosban folynak a harcok, és az orosz erők „meghúzzák a hurkot” a város körül. Emmanuel Macron egyórás telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, melynek során Macron az elnöki hivatal szerint azt mondta az orosz elnöknek, hogy „rendkívül aggódik” a mariupoli helyzet miatt. 

18:31 Eltűnt egy ukrán újságíró, munkaadója szerint az orosz erők tartják fogva – írja a The Guardian az ukrán médiavállalat, a Hromadske közleménye alapján. A közlemény szerin az újságírót, Viktorija Roscsinát letartóztatta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat tartóztatta le. Az újságíró a háború kezdete óta a kelet-és dél-ukrajnai háborús övezetből tudósított. Március 12. óta nem tudtak vele kapcsolatba lépni, és a közlemény szerint szemtanúktól úgy tudják, hogy Berdianszk városában tartózkodott, amelyet az orosz erők tartottak megszállás alatt, és valószínűleg március 15-én tartóztathatta le az orosz biztonsági szolgálat. Jelenleg nem tudják, hol tartózkodik, de felhívják az ukrán és a nemzetközi közösséget hogy segítsenek megtalálni és kiszabadítani az újságírót.

18:24 Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta: biztosabb benne, mint valaha, hogy Putyin kudarcot vall Ukrajnában. A brit kormányfő a skót konzervatív párt rendezvényén beszélt erről Aberdeenben péntek délután a Sky News tudósítása szerint. Johnson szerint Putyin azért fog kudarcot vallani, mert „fatálisan alulbecsülte” az ukránok hősiességét és harcra való elszántságát. Azt is hozzátette: Putyin alábecsülte a nyugat egységét, és az Egyesült Királyság népének „szenvedélyes elkötelezettségét arra, hogy segítsenek”. Hozzátette: további védelmi fegyverzetet bocsátanak Ukrajna rendelkezésre, hogy segítséget nyújtsanak a „könyörtelen bombázások” ellen.

17:55 Az orosz-ukrán tárgyalások orosz tárgyalódelegációjának tagja, Vladimir Medinszki az Interfax orosz hírügynökség szerint azt nyilatkozta: Moszkva és Kijev is leginkább Ukrajna semlegessége és NATO-csatlakozásának feladása mellett van. Szerinte Moszkva és Kijev félúton vannak ahhoz, hogy megegyezzenek Ukrajna demilitarizációjáról, hozzátéve, hogy mindkét oldalon a biztonsági garanciák részleteit tárgyalták meg. További részleteket nem közölt a tárgyalásokról. Mihaljo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, az ukrán tárgyaló delegáció tagja a Twitteren kommentálta a híreket. Azt írta: Oroszország célja, hogy feszültséget keltsen a médiában, és Ukrajna álláspontja változatlan.

17:47 Az Európai Unió 289 millió euró sürgősségi, makroszintű pénzügyi támogatást folyósít Ukrajnának, és 120 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt az országnak az EU és Ukrajna közötti állam- és ellenállóképesség-építési szerződés keretében – közölte az Európai Bizottság pénteken. A részletekről itt írt a Magyar Hang.

17:25 Több száz ember még mindig a mariupoli színház romjai alatt van, mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Úgy fogalmazott: az oroszok fizetni fognak azért a sokezer szívért, amelyek emiatt a háború miatt megálltak. Azzal vádolta az orosz erőket, hogy „mindent megtesznek, hogy megakadályozzák” a humanitárius szállítmányoknak a Mariupolba való belépést – írja a The Guardian.

16:13 A kínai állami televízió szerint a kínai elnök, Hszi Csin-ping pénteki videós tárgyalásuk során azt mondta az Egyesült Államok elnökének, Joe Bidennek, hogy a konfliktusok senkinek nem állnak érdekében – számolt be a BBC. A CCTV szerint Hzi úgy fogalmazott: az államközi kapcsolatok nem juthatnak a háborús cselekmények szintjére. – A béke és a biztonság a nemzetközi közösség legértékesebb kincsei – fogalmazott a televízió szerint a kínai elnök, és felszólította Bident, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának is vállára kell vennie  nemzetközi felelősséget és lépéseket kell tennie a világbéke érdekében. Az Egyesült Államok részéről eddig nem érkezett információ arról, hogy miről volt szó a videókonferencián. 

15:45 A The Guardian szerint nyugati illetékesek figyelmeztették azokat a hackereket, akik az Ukraine IT Army-hoz, az Ukrajna által szervezett kiberhadsereghez csatlakoztak, hogy attól tartanak, hogy az önkéntes aktivisták megsértik a jogot vagy olyan támadás-spirált indítanak el, amely irányíthatatlanná válik. A lap hivatalos forrása hangsúlyozta: határozottan eltanácsolják az aktivistákat attól, hogy csatlakozzanak a csoporthoz, és hackertevékenységet folytassanak oroszország ellen – Nem támogatjuk a bűnözés semmilyen formáját – fogalmazott a lap forrása. A Magyar Hangnak adott interjújában Virág Csaba kiberbiztonsági szakértő magyarázta el az Ukrajna és Oroszország közötti kiberhadviselés helyzetét.

15:25 Az orosz állami televízió váratlanul megszakította Vlagyimir Putyinnak a moszkvai Luzsnyiki stadionban a Krím elcsatolásának nyolcadik évfordulója alkalmából beszédének közvetítését, és hirtelen  hazafias dalokat kezdett közvetíteni – értesült a helyszínről a The Guardian. Egy, a helyszínen lévő másik üzenet szerint az elnök befejezte beszédét és elhagyta a színpadot. Később a RIA orosz állami hírügynökség Dmitrij Peszkovra, a Kreml szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy a közvetítés megszakadását a „szerver technikai hibája okozta”. Putyin beszédében azt mondta, hogy „az ország régóta nem élt meg ilyen egységet” Az ukrajnai háborúra, amit „különleges katonai műveletek“ nevezett, elmondása szerint az volt a célja, hogy „megállítsa a népirtást” a donbaszi régióban. Az orosz elnök szerint az ukrán civilek „üdvözölték Moszkva csapatainak bevonulását” – írja a The Guardian.

14:56 Joe Biden amerikai elnök, és kínai kollégája, Hszi Csin-ping közötti telefonbeszélgetés magyar idő szerint néhány perccel délután kettő óra után kezdődött – közölte a The Guardian a Fehér Ház bejelentésére hivatkozva. A mostani beszélgetés az első a két vezető között a tavaly novemberi videós csúcstalálkozó óta, és ez alkalmat ad a nézeteltérések tisztázására. Előzetes várakozások szerint Biden figyelmeztetni fogja Hszit, hogy „magas ára lesz” annak, ha Peking megmenti szövetségesét, Oroszországot a Moszkva ukrajnai inváziójának büntetését célzó nyugati szankcióktól. A CNN elemzése szerint az orosz-ukrán háború kritikus pillanatában tárgyal a két vezető. Amerikai tisztviselők szerint Kína mérlegeli, hogy nyújtson-e katonai vagy pénzügyi segítséget Oroszországnak, amely erre kérte, mivel hadserege jelentős veszteségeket szenvedett Ukrajnában.  A megbeszélés során Biden várhatóan világossá teszi Hszi számára mekkora veszteséget szenved Kína, ha akár katonai, akár pénzügyi támogatást nyújt Oroszországnak, illetve hogy hosszabb időre megromolhat az ázsiai ország kapcsolata a nyugattal. Amerikai tisztviselők, köztük Bill Burns, a CIA igazgatója már a háború kirobbanása előtt felfigyeltek arra, hogy Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az amerikai szolgálatok a háború kezdete óta az ázsiai térséget is árgus szemekkel figyelik, különösen Tajvan áll a figyelem középpontjában, mert Peking a közelmúltban fokozta a katonai repüléseket a sziget közelében.

14:46 Több tucat ukrán katona vesztette életét, amikor ma reggel egy orosz rakétatámadás ért egy katonai támaszpontot Mikolajivban. A The Guardian értesülése szerint mentés még jelenleg is tart a mikolajivi katonai bázison. A támadásban nem végleges adatok szerint legkevesebb 45 ukrán katona vesztette életét.

14:41 Legkevesebb öt orosz katona, köztük a kosztromai légideszant erők parancsnoka halt meg ukrajnai harcokban – közölte a CNN a GTRK Kosztroma orosz regionális állami televízió információjára hivatkozva. A tévéadó a regionális katonai vezető szavait idézve arról számolt be, hogy a 331. légideszant ezred katonái – Szergej Szuharev ezredes, Szergej Lebegyev főtörzsőrmester, Alekszandr Limonov őrmester, Jurij Dektyarev tizedes és Alekszej Nyikitin százados – „életüket adták [Oroszország] biztonságáért”.

14:33 Drámai drónfelvételeket közölt a Sky News a ma kora reggel Kijev ellen végrehajtott rakétatámadások okozta pusztulásról.  A felvételek a főváros egyik lakónegyedében okozott hatalmas pusztítást mutatják. 

14:25 A moszkvai Luzsnyiki stadion – amely 2018-ban a labdarúgó-világbajnokság döntőjének adott otthont – zsúfolásig megtelt a „Krími tavasz” elnevezésű, háborúpárti gyűlésre, amelyen a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának nyolcadik évfordulóját ünneplik. A helyszínről rengeteg jelentés érkezett, amelyek szerint állami alkalmazottakat buszoztatnak ide, illetve hogy presszionálják őket a részvételre. A The Guardian információi szerint Vlagyimir Putyin is beszédet mond a rendezvényen. Ugyanakkor arról is érkeznek jelentések, hogy a terrorveszélytől tartva a Kreml vezető személyiségei nem vesznek részt az ünnepeségen.

14:18 Az ukrán fővárosban Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója óta összesen 222 ember halt meg, köztük 60 civil és négy gyermek – írja a The Guardian a Reuters által idézett helyi tisztviselők közlésére hivatkozva. Az információ szerint további 889 ember sebesült meg a fővárosban, köztük 241 civil és 18 gyermek. Emellett a háború kezdete óta 757 gyermek született Kijevben.

13:30 Lengyelország békefenttartókat küldene Ukrajnába. Mateusz Morawiecki miniszterelnök pénteken közölte, hogy a következő NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is javaslatot fog tenni egy ukrajnai békefenntartó misszióra – írja a Reuters. Ezt már Jarosław Kaczyński is felvetette még kedden, miután három kelet-európai kormányfővel egyetemben találkozott Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Kaczyński szerint olyan missziót kellene küldeni Ukrajnába, amit a NATO, vagy valamilyen szélesebb nemzetközi struktúra felügyel és rendelkezne azzal a felhatalmazással, ami lehetővé teszi számára az önvédelmet. (Olvassa el cikkünket!)

13:20 Lviv (Lemberg) központjában babakocsikat raktak ki, amelyek a háború kezdete óta megölt ukrán gyermekeket jelképezik – olvasható a Kyiv Independent Twitter-bejegyzésében. Az ukrán főügyészség közleménye szerint az orosz erők február 24-e óta 109 gyereket öltek meg és több mint 130-at sebesítettek meg.

13:15 Putyint örök életre kitiltották a drezdai törzshelyéről. A Bild német lap írta meg, hogy az orosz elnök az NDK idején – amikor még a KGB-nek dolgozott –1985 és 1990 között élt a városban, és sokat látogatta az Am Thor nevű kocsmát. A hely sokáig büszke is volt egykori vendégére, régebben még putyinos képek is díszelegtek a falain. Mára ezeket eltávolították, és az orosz elnök áthúzott arcát tették ki a sörcsaphoz. Joachim Müller, a kocsma tulajdonosa azt mondta: a személyzet szolidáris Ukrajnával, és a borravalójuk 10 százalékát minden nap a menekültek megsegítésére teszik félre, emellett adományokat is gyűjtenek az üzletben.

13:04 Szeméremsértéssel gyanúsítanak egy budapesti férfit, aki befogadott egy ukrán menekültet. A férfi az egyik civil segélyszervezeten keresztül ajánlott szállást néhány napra egy nőnek, aki Ukrajnából érkezett a Keleti pályaudvarra. A segélyszervezet munkatársa azonban még az éjjel másik szálláshelyre vitte a menekültet, miután az asszony üzenetet írt neki, hogy a házigazda zaklatta: meztelenre vetkőzött mellette, és önkielégítést végzett. A rendőrséget másnap délelőtt értesítették – írja a Police.hu. A 40 éves férfit XXII. kerületi lakásán elfogták, majd szeméremsértés vétség megalapozott gyanújával kihallgatták, és őrizetbe vették. A gyanúsított nem tett vallomást.

12:47 Az orosz hackerek elmúlt nyolc évben Ukrajna ellen indított támadásai jelentősen segítették a mostani kibervédekezést, mert már felkészülten várták az orosz akciókat az ukrán védekezésért felelős szakemberek. A Sky News beszámolója szerint egy ma reggel tartott sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy nagy segítséget jelentett a védekezésben az a segítség, amelyet az ország a szövetségesektől kapott. 

12:30 Visszavonta az orosz állami RT hírtelevízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát a műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyeletet (Ofcom) – írja az MTI. Az intézkedést az indokolja, hogy a hatóság nem tartja alkalmasnak az RT nagy-britanniai műsorszórási jogosultságának birtokosát, a TV Novosztyi nevű vállalatot e jog további gyakorlására. A döntés előzményeként 29, jelenleg is folyó vizsgálat indult annak feltárására, hogy mennyiben tekinthető pártatlannak az RT hírszolgáltatása az Ukrajna elleni orosz invázióról. A brit távközlési felügyelet szerint önmagában az is komoly aggály forrása, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi, potenciálisan súlyos probléma merült fel ebben az ügyben, különös tekintettel arra, hogy az RT-re már korábban is 200 ezer font bírságot róttak ki a pártatlanság követelményének megsértése miatt. Az Ofcom pénteki tájékoztatása szerint az RT nagy-britanniai műsorszórási jogosultságának visszavonását megelőző vizsgálat megállapította, hogy az orosz televíziós csatorna tevékenységét az orosz állam finanszírozza, amely nemrégiben katonai támadást  indított egy szomszédos szuverén ország ellen.

12:25 A CNN híre szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren arról beszélt, hogy pénteken az Európai Unió vezető diplomatájával, Josep Borrellel az Oroszország elleni szankciók újabb köréről tárgyalt: „Az Oroszországgal szembeni 5. uniós szankciócsomag előkészítéséről egyeztettünk” – közölte a politikus a közösségi médiában. Az EU március 9-én érvényesítette a szankciók negyedik körét, amelynek keretében további 160 oligarcha, orosz politikus és három fehérorosz bank ellen indítottak eljárást. „A nyomás addig fokozódik, amíg az szükséges az orosz barbarizmus megállításához” – mondta Kuleba. 

12:15 Az Oroszországgal folytatott tengeri kereskedelem több mint a felére csökkent az ukrajnai invázió három héttel ezelőtti kezdete óta – olvasható a Sky News honlapján. A drámai visszaesés három és félszer akkora, mint a koronavírus-járvány legmélyebb pontján. Ez a kereskedelemben járatos szakértők szerint az elkövetkező napokban áruhiányhoz vezethet az oroszországi boltokban, mivel a kiskereskedők és a gyártók kifogynak a készletekből. Vagyis a jelek arra utalnak, hogy a szankciók általánosságban megnehezítették az Oroszországgal való kereskedelmet. Ennek eredményeképpen még a szankciókkal nem sújtott árukat – például búzát és gabonát – szállító ömlesztettáru-szállító hajók is elkerülik az országot. 

12:05 Ferenc pápa pénteken ismét felemelte szavát az háború ellen, azt „a hatalommal való perverz visszaélésnek” nevezte, amelyet pártérdekek mentén folytatnak, és amelyben védtelen emberek szenvednek el brutális erőszakot. A The Guardian szerint a katolikus egyházfő – ahogy korábban sem, úgy – most sem használta az Oroszország kifejezést, de a Pozsonyban tartott katolikus egyházi konferenciához intézett üzenetében egyértelműen az orosz agresszióra utalt. Jakob Kern, a Élelmezési Világprogram (WFP) ukrajnai válsággal foglalkozó sürgősségi koordinátora pedig aggodalmát fejezte ki a „bekerített városokban”, például Mariupolban kialakult helyzet miatt is, mondván, hogy az ellátmányok kifogyóban vannak, és az élelmiszert szállító konvojok még nem tudtak bejutni a városba. A tisztviselő szerint Ukrajnában az élelmiszer-ellátási láncok összeomlóban vannak, az infrastruktúra egy része megsemmisült, számos élelmiszerbolt és raktár pedig üres. 

11:48 Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz kollégájáról tett megjegyzései személyes sértésnek minősülnek – közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az ügy kapcsán a CNN arról ír, hogy a megjegyzés egy rendszeresen tartott telefonkonferencián hangzott el. Az amerikai hírtelevízió emlékeztet Biden csütörtökön a Capitol Hillen, a Szent Patrik-napi Írország Barátainak éves ebédjén tartott beszédében Putyint „gyilkos diktátornak, tiszta gengszternek” nevezte, aki „erkölcstelen háborút folytat Ukrajna népe ellen”. Peszkov hozzátette, hogy Biden „ingerlékenységére, fáradtságára és feledékenységére” való tekintettel nem akart keményen reagálni ezekre a kijelentésekre, illetve hogy „ne keltsen még nagyobb feszültséget a felek között”. Biden csütörtöki megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy először nevezte Putyint háborús bűnösnek. A két súlyos kijelentés jelentős erősödést jelent az amerikai elnöknek az orosz vezető Ukrajna elleni akcióit elítélő retorikájában.

11:32 A mentőalakulatok továbbra is ásnak a Mariupoli drámai színház romjai között, amelyet szerdán orosz légicsapás ért. A feltételezések szerint több száz civil tartózkodott az épületben, amelyet egyértelműen civil óvóhelyként jelöltek meg. A BBC értesülése szerint a várossal fennálló kommunikációs nehézségek miatt még mindig nem tudnak becslést adni a túlélőkről vagy a lehetséges áldozatok számáról. Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko elmondta: „Jelenleg is folyik a mentés, amit nehezít, hogy a várost még mindig bombázzák. A Mariupolból származó ukrán parlamenti képviselő, Dmitro Hurin, – akinek szülei a városban rekedtek – elmondta, néhány embernek sikerült elhagynia a területet: „Úgy néz ki, hogy az óvóhelyek nem sérültek meg, de az emberek nem tudnak kijutni, mert a tüzérségi tűz miatt nem tudjuk eltakarítani a romokat. A Sky News legfrissebb híre szerint 130 embert már kimentettek a lebombázott mariupoli színházból. Az ukrán emberi jogi ombudsman asszony arról beszélt, hogy annak ellenére érte támadás a színházat szerdán, hogy hatalmas „gyerekek” feliratot festettek az épület elé a talajra orosz nyelven. 

11:19 Az ukrán légierő szerint  a Fekete-tenger irányából kilőtt cirkálórakétákat lőttek ki a Lvivben lévő repülőgép-javító üzemre. A The Guardian cikke szerint két orosz rakétát az ukrán légvédelem állítólag célbaérés előtt lelőtt. A valószínűleg stratégiai nehézbombázókról indított Kh-555-ös rakéták egyike a cél közelében csapódott be, de nem találta el közvetlenül a lvivi Danilo Halickij nemzetközi repülőteret (LWO, UKLL), ahonnan – mielőtt az invázió után bezárták volna – több mint 50 nemzetközi célállomásra, köztük Madridba, Londonba, Párizsba, Milánóba, Velencébe, Cataniába és Barcelonába repülhettek az utasok. Andrij Szadovij, Lemberg polgármesterének közlése szerint a repülőgép-javító üzem a csapás idején nem üzemelt, és egyelőre áldozatokról sem érkezett jelentés.

10:53 Telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár, közölte The Guardian a Kremlre hivatkozva. A beszámoló szerint Putyin azt mondta, hogy Kijev „megkísérli akadályozni a béketárgyalásokat” Oroszországgal, de Moszkva továbbra is szívesen folytatja az egyeztetéseket. „A kijevi rezsim minden lehetséges módon megkísérli késleltetni a tárgyalási folyamatot, és egyre irreálisabb javaslatokat terjeszt elő Mindazonáltal az orosz fél kész folytatni a megoldás keresését jól ismert elvi megközelítései szerint.” – áll a Kreml felhívásában. Részletek itt>>>

10:45 James Heappey, a brit fegyveres erők minisztere szerint a Lviv melletti rakétacsapás aggodalomra ad okot. A politikus BBC Breakfast című műsorában kifejtette: háború része, hogy egymás utánpótlási vonalait követitek. – De a valóság az, hogy ez a fejlemény aggodalomra ad okot a Nyugat-Ukrajnában élő emberek számára – fogalmazott, hozzátéve: az Egyesült Királyságban jelenleg folyik az ukránok kiképzése a Starstreak légvédelmi rakétarendszerek használatára, amelyek „hamarosan” megérkeznek az országba.

10:27 Ukrajna keleti luhanszki régiójának kormányzója szerint az orosz erők gyakori és kiterjedt ágyúzása megakadályozza a civilek biztonságos evakuálását a frontvonalon lévő városokból és falvakból – jelentette a Reuters. Szerhij Hajdaj (Gajdaj) elmondta, hogy a háború kezdete óta 59 civil vesztette életét a régióban, néhány lakónegyedet teljesen elpusztítottak. – Nincs olyan közösség, amely ne került volna tűz alá – mondta az országos televízióban, gócpontoknak pedig Szjevjerodoneck, Rubizsna és Popaszna városokat nevezte meg. Mint közölte, a harcok hátráltatják a civilek evakuálására irányuló erőfeszítéseket, de a helyi hatóságok reményei szerint szombatra sikerül megállapodni egy ideiglenes tűzszünetről, hogy a teherautók élelmiszert, gyógyszereket és egyéb segélyeket oszthassanak ki a leginkább rászoruló embereknek.

09:55 Kína tiszteletben tartja minden ország szuverenitását és területi integritását – mondta a CNN beszámolója szerint a Külügyminisztérium szóvivője pénteken Pekingben újságíróknak. Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a tervek szerint pénteken egyeztet telefonon, amelynek fő témája Oroszország ukrajnai inváziójára lesz. Csao Li-csien (Zhao Lijian) kifejtette továbbá, hogy Kína betartja az ENSZ Alapokmányának céljait és elveit, jelentőséget tulajdonít minden ország jogos biztonsági aggályainak, támogat minden olyan erőfeszítést, amely elősegíti a válság békés rendezését és előmozdítja béketárgyalások és a humanitárius helyzet enyhítése.

09:21 Egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek, miután egy orosz rakéta darabjai egy lakóépületre zuhantak péntek reggel Kijev északi részén – közölte a katasztrófavédelemre hivatkozva a Reuters hírügynökség. A szolgálatok közleménye szerint az ötemeletes épületből 12 embert mentettek ki, 98 embert pedig evakuáltak.

09:17 Az ukrán védelmi minisztérium becslései szerint 14 200 orosz katona vesztette életét a konfliktus kezdete ótaközölte a BBC, megjegyezve: Oroszország és Ukrajna nagyon eltérő számokat közöl, az adatokat pedig nem tudják ellenőrizni. Március 3-án az orosz hatóságok azt állították, hogy 498 katonájuk vesztette életét, azóta pedig nem közöltek frissebb információkat. Eközben amerikai tisztviselők csütörtökön azt mondták, az orosz áldozatok száma meghaladhatja a 7000-et, míg a sebesülteké a 14 ezret.

Az orosz fegyverzetben és járművekben okozott egyéb károk mellett Ukrajna most azt állítja, hogy elpusztítottak 450 tankot, 93 repülőgépet, 112 helikoptert és blokkoltak 43 légvédelmi rendszert. 

09:08 Oroszország hat rakétát lőtt ki Lviv városa felé péntek reggel – közölte a CNN az ukrán fegyveres erőkre Facebookon közzétett közleményére hivatkozva. Eszerint a lövedékek nagy valószínűséggel cirkáló rakéták voltak, amelyeket harci repülőgépekről lőttek ki a Fekete-tenger felett. A rakéták közül kettőt légvédelmi rendszerek fogtak el. Lviv polgármestere korábban azt mondta, hogy rakéták találtak el egy repülőgép-javító üzemet a repülőtér közelében. Az üzemben a munka leállt, mielőtt a rakéták becsapódtak volna, áldozatokról nem érkezett jelentés.

08:29 Vlagyimir Putyin csütörtökön telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, melynek során részletesen megosztotta az orosz elnök, hogy országának milyen követelései vannak pontosan a békeszerződést illetően, írja a BBC. A követeléseket két kategóriába lehet sorolni, erről a török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin beszélt a brit hírcsatornának. Az első kategóriába olyan követelések tartoznak, miszerint Ukrajna legyen semleges állam, és ne kérje a felvételét a NATO-ba; hajtsák végre az ország demilitarizálását, hogy ne jelentsen fenyegetést Oroszországra nézve; adjanak védett státuszt az orosz nyelvnek Ukrajnában; s végül hajtsanak végre egyfajta nácimentesítést.
Sokkal nagyobb szakadék tátong az orosz és ukrán érdekek között a követelések második csoportjánál, nem véletlen, hogy ezek ügyében Putyin már hajlandó lenne találkozni az ukrán elnökkel, hogy egyezségre jussanak. A BBC szerint Oroszország azt akarja, hogy Ukrajna adja fel a kelet-ukrajnai szakadár területek, azaz a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaságok” által uralt megyék feletti fennhatóságát. Illetve feltétel még az is, hogy Ukrajna hivatalosan elfogadja a 2014-ben az oroszok által annektált Krím-félszigetet. Részletek itt>>>

08:10 Az ukrajnai háború elől menekülők közül csütörtökön 3488 ember, köztük 1326 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a police.hu oldalon. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 63 ember, köztük 34 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.
Közölték azt is, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben. (MTI)

07:20 Egy repülőtér melletti épületet ért találat Lemberg (Lviv) mellett, de a repülőtér sértetlen a város polgármesterének Telegram-bejegyzése szerint, amelyet a BBC, a The Guardian és a CNN is idézett. „Rakéta csapás érte a lvivi repülőtér közelében lévő területet. A pontos helyszínt jelenleg nem tudom megmondani, de határozottan nem repülőtérről van szó– írta Andrej Szadovij. A polgármester arra is kérte az embereket, hogy ne osszák meg a támadás helyszínéről készült fotókat.

07:15 Magyarország képes arra, hogy minden bajbajutottnak segítséget nyújtson – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kisvárdán az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó magyar hatóságok, intézmények ellenőrzése során. A kormányfő a közösségi oldalán csütörtök este közzétett videóban elmondta: úgy látja, hogy a mai napon átlépi a 450 ezret a Magyarországra érkezett menekültek száma. Pintér Sándor belügyminiszterrel végig járták azokat az intézményeket, rendőri és katasztrófavédelmi intézményeket, amelyek kulcsszerepet játszanak a menekültek ellátásban. A kormányfő hozzátette: azt látja, hogy a koordináció jól működik. „A mostaninál nagyobb számú menekült koordinált elhelyezésére és ellátására is képesek vagyunk. Köszönetet is mondok a rendőreinknek és a katasztrófavédelem munkatársainak” – mondta.

07:12 Az ukrán hadsereg péntek reggeli napi hadműveleti jelentése szerint az előző huszonnégy órában 14 orosz légi célpontot semmisítettek meg. A közleményt a The Guardian idézte. Az ukrán erők állítása szerint 7 repülőgépet, 1 helikoptert, 3 UAV drónt és 3 szárnyas rakétát sikerült likvidálniuk. – Egyes ideiglenesen megszállt területeken az orosz megszállók demonstratívan pozitív képet próbálnak kialakítani magukról azzal, hogy élelmiszereket osztanak szét a polgári lakosságnak – tette hozzá az ukrán védelmi minisztérium. A tisztviselők szerint az orosz csapatokon belüli alacsony a morál.

07:06 Az Ukrajna észak-keleti részén fekvő Szumi régió polgármestere részleteket közölt azokról a lehetséges humanitárius folyosókról, amelyek pénteken nyílhatnak meg a térségben, írja a BBC. A tájékoztatás szerint buszokat és furgonokat küldenének a városokba, hogy segítsék az emberek szállítását. Hat különböző útvonal van, amelyek mindegyike a közép-ukrajnai Poltavába vezet. Az orosz határhoz és a frontvonalhoz közel fekvő Szumi városát heves ágyúzások érték, az áram- és vízellátás akadozik.

06:51 A CNN és a BBC is olyan fotókat közölt, amelyeken az látszik, hogy a lvivi repülőtér környékéről száll fel sűrű füst. A felvételek a péntek hajnali robbanásokat követően készültek.

06:43 A CNN Lebergben lévő stábja szerint több robbanás rázta meg a várost péntek hajnalban, megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az Ukraine 24 tévécsatorna a BBC szerint azt közölte, hogy legalább három robbanást lehetett hallani. A csatorna szerint magyar idő szerint 5 óra után légiriadót rendeltek Nyugat-Ukrajna több megyéjére, így a lembergi mellett a Rivnei, Ternopili, Volinyi és Ivano-frankivszki területre is.

06:28 Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint az éjjel folyamatos volt a civilek evakuálása Kijevből. A  BBC által szemlézett közlemény szerint csütörtökről péntekre virradó éjjel több mint 1000 ukránt szállítottak ki a városból buszokon és autókban. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kimenekített civilek már biztonságban vannak.

06:18 Birtokba vették a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok a Luhanszk megyei Rubizsne kormányzati épületeit – közölte a CNN. A „Luhanszki Népköztársaság” milicistái egy videót is közzétettek arról, hogy a rubizsnei városházán már az ő zászlajuk lobog. – Ez a helyi lakosok számára azt jelenti, hogy ha a háború még nem is ért véget, de már a végső szakaszban van”– mondták a szeparatisták videójukon.

Luhanszk megye Ukrajna-párti kormányzója, Szerhij Hajdaj szerint „az ellenség egyszerűen elpusztítja az összes várost”, és már válogatás nélkül lőnek mindenhova. Az állandó harcok miatt nehezen jutnak el a segélyszállítmányok a városba, de a kormányzó szerint az ukrán elnöki hivatal segítségével még a héten megpróbálnak egy evakuációs folyosót létrehozni.

22:46 Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg a Harkiv megyében lévő Merefa város elleni orosz tüzérségi támadásban – közölte csütörtökön a kelet-ukrajnai megye ügyészsége. A korábban megjelent hírek szerint csütörtökre virradóan az orosz erők tüzérségi támadást indítottak a település ellen, és szétlőttek egy iskolát és egy kultúrházat – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.