Robert Fico egyelőre megmenekült

Robert Fico egyelőre megmenekült

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák parlamenti képviselők szerda délután szavaztak Robert Fico (Smer) mentelmi jogának felfüggesztéséről. A több napig tartó vita után a képviselők végül nem tettek eleget az ügyészség kérésének, és nem adták ki a volt kormányfőt az igazságszolgáltatásnak – írja az Új Szó.

A 150 jelenlévő képviselőből 74-en támogatták, 49-en pedig ellenezték a főügyész javaslatát. 19 képviselő tartózkodott, 8 képviselő pedig nem szavazott. Így két szavazat hiányzott a kiadásához.

A Fico kiadásáról szóló vita még a múlt héten kezdődött. A Smer azt hangsúlyozta, semmi sem indokolja, hogy vizsgálati fogságba helyezzék Ficót, és a kormánypártok visszaélnek a büntetőjoggal, valamint politikai célokra használják azt. A kormánypárti felszólalók többsége azt hangoztatta, hogy a bíróság hoz majd döntést, nem pedig a parlament, a törvényhozás csak utat enged az igazságszolgáltatásnak.

Az MTI tudósításában kiemelte, hogy a voksolás eredménye egyesek számára meglepetés lehet, tekintettel arra, hogy a szlovák kormánykoalíció pártjai – amelynek tagjai a mandátumbizottság ülésén jóváhagyták a javaslatot – alkotmányerejű törvények jóváhagyására alkalmas többséggel rendelkeznek a parlamentben. Amennyiben a parlament jóváhagyta volna Fico képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, vizsgálati fogságba vételéről még az illetékes bíróságnak kellett volna döntenie.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze április 21-én indítványozta Maroš Žilinka főügyésznél, hogy adja hozzájárulását a Robert Fico volt miniszterelnök őrizetbe vételéhez szükséges kérvény beadásához. Parlamenti képviselő csak akkor vehető őrizetbe, ha ehhez a parlament hozzájárul, és a bíróság határozatot hoz róla.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség előtte őrizetbe vette Robert Kaliňákot. A Fico-kormány egykori belügyminiszterét Robert Fico korábbi háromszoros miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével együtt bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettével gyanúsítják.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.