Robbanások voltak egy orosz lőszerraktárnál

Robbanások voltak egy orosz lőszerraktárnál

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán határtól 40 kilométerre fekvő orosz Belgorod város térségéből több robbanást is jelentettek. Egy helyi tisztviselő, Vlacseszlav Gladkov a Telegramon jelentette, hogy helyi idő szerint hajnali fél 4-kor robbanásokra ébredt, majd még több robbanást hallott. Az előzetes jelentések szerint egy lőszerraktárban történt a robbanás, civil sérülteket nem jelentettek. Elképzelhető, hogy ezt a támadást is az ukránok hajtották végre, bár nincsenek a támadókra vonatkozó információk.

Az ukrajnai háború egyéb friss fejleményei:

  • A németországi Ramstein amerikai légi bázison több mint 40 ország képviselői gyűltek össze, hogy támogatásukról biztosítsák Ukrajnát. Eközben Németország, változtatva álláspontján, 50 repülőgépek ellen bevethető tankot küld Ukrajnának.
  • A Gazprom leállította a Lengyelország felé irányuló gázszállításokat. Ezt egy ultimátum előzte meg, amit Lengyelországnak és Bulgáriának küldtek arról, hogy ha nem hajlandók rubelben fizetni a gázért, akkor nem kapnak gázt.
  • Miután Szergej Lavrov nukleáris háborúval fenyegette meg a Nyugatot Ukrajna támogatása miatt, az amerikaiak ezt a kijelentést „hatalmas felelőtlenségnek” minősítették.
  • Az Egyesült Királyság arra szólítja fel a világot, hogy repülőgépek szállításával is segítsék Ukrajnát. Ettől eddig óvakodott a Nyugat, a konfliktus eszkalálódásától tartva.
  • Zelenszkij ukrán elnök háláját fejezte ki az Egyesült Királyságnak, amiért az eltörölt minden importvámot az ukrán árukra, és erre bíztatta a többi országot is.
  • Moldova oroszbarát szeparatistái által ellenőrzött területen több robbanást is jelentettek. Ukrajna támogatásáról biztosította Moldovát, és Oroszországot vádolta azzal, hogy így próbálják belerángatni Moldovát a háborúba.
  • A Kreml szerint elfoglalták az egész herszoni régiót, és területeket foglaltak el Zaporizzsja és Mikolajiv környékén is. Mariupolban szerintük befejeződtek a harcok. Nagyjából ezer ukrán katona továbbra is az Azovsztal acélműben tartózkodik, elbarikádozva.

Címkék: ukrajnai háború