Rögtön munkához fog Joe Biden

Rögtön munkához fog Joe Biden

Joe Biden 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A beiktatási ünnepséget követően – az előzetesen kiadott program alapján – Joe Biden és Kamala Harris az arlingtoni nemzeti temetőben koszorúzza meg az ismeretlen katona sírját. A tervek szerint az elnök és a first lady helyi idő szerint negyed négykor (magyar idő szerint negyed tízkor) érkezik majd meg a Fehér Házba.

Hagyományosan az előző elnök szokta fogadni az újat a rezidencián. Donald Trump azonban erre a szimbolikus találkozóra sem volt hajlandó, ugyanúgy, ahogy a beiktatási ünnepségen való részvételre sem. Már reggel elhagyta a Fehér Házat és elutazott a floridai rezidenciájára.

A Fehér Házban tartott találkozónak fontos szimbolikus jelentősége van a békés hatalomátadás jegyében. Ezt a jelképes eseményt idén az helyettesítette, hogy a leköszönő alelnök Mike Pence és az új alelnök Kamala Harris együtt sétáltak le a Capitolium lépcsőin, egy rövid beszélgetés után pedig Kamala Harris búcsút intett elődjének.

Joe Biden rögtön munkához fog: a tervek szerint több mint húsz elnöki rendeletet ír majd alá szerda este. A nap lezárásaként pedig a first lady-vel közösen köszönti majd az amerikaiakat a Fehér Ház erkélyéről.