Rohamrendőrök tartóztatják fel a migránsokat Leszboszon – Videónk a helyszínről!

Rohamrendőrök tartóztatják fel a migránsokat Leszboszon – Videónk a helyszínről!

Rendőrsorfal Leszbosz szigetén (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából kétszáz migráns feszült neki a görög rendőröknek Leszbosz szigetén – jelentette a Magyar Hang tudósítója a helyszínről. A külföldiek az egykor még katonai támaszpontként és fogdaként funkcionált, most pedig menekültek százait elszállásoló Moria táborból indultak meg. A tervük az volt, hogy hajókat kössenek el és eljussanak a szárazföldre.

A görög hatóságok néhány tucat rendőrt vezényeltek ki, akik visszaszorították a hangadókat, majd buszra tették és elszállították őket. A kikötőben így is maradt még több száz migráns.

Helyszínen lévő tudósítónk beszámolója szerint a konfliktusban nem azok a menekültek vettek részt, akik a török határnyitás óta érkeztek a szigetre, hanem olyanok, akik már régebb óta ott vannak.

A rendőrök egyébként azt mondják, hogy a külföldiek alapvetően nem agresszívek. Sőt, a helyiektől ilyen értelemben jobban kell tartani. A szigeten élők közül ugyanis többen kifejezett ellenszenvvel tekintenek az idegenekre, de még az európaiakra is, mert azt gondolják, hogy a migránsokat segítő civil szervezetek tagjai.

Leszbosz szigete az egyik legkézenfekvőbb célpont azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan hétvégi döntése értelmében Törökország nem tartja vissza tovább az ott tartózkodó menekülteket, hanem szabad utat engednek nekik Európa felé. A helyiek szerint az utóbbi időszakban több százan érték már el a szigetet csónakokkal, a görög hatóságok azonban azonnal begyűjtenek mindenkit. Bár egy elég hosszú partszakaszra érkezhetnek a menekültek, a parti őrség egyelőre kezeli a helyzetet és nagyon szigorú ellenőrzést vezetett be.

Címkék: migráció, Leszbosz