Romániában az oltottakra nem lesz érvényes a kijárási tilalom

Romániában az oltottakra nem lesz érvényes a kijárási tilalom

Florin Citu (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A beoltottakra nem lesz érvényes a Romániában belebegtetett éjszakai kijárási tilalom – jelentette be Florin Cîțu az Adevarul cikke szerint, amit a Transindex szemlézett. A kormányfő csütörtökön beszélt arról, hogy módosítják a múlt heti, digitális zöld igazolvány bevezetéséről szóló határozatot. Cîțu szerint ha valaki rendelkezik oltási bizonyítvánnyal, nincs rendben, ha korlátozzák a tevékenységét, ezért kérte az országos vészhelyzeti bizottságot (CNSU), hogy módosítsák a határozatot.

Szintén változás, hogy a hat és tizenkét év közötti gyerekeket nem tesztelnék három ezrelék feletti fertőzöttségi arány esetében sem. Eddig úgy volt, hogy miután őket nem lehet oltani, ezért éttermekbe, rendezvényekre vagy más helyszínekre való belépéskor tesztelni kell őket. Ez nyilvánvalóan jelentős költségterheket rótt volna a szülőkre.

A kormányfő kifejtette, nem zárják be a gazdaságot, miután létezik a zöld igazolvány, ami lehetővé teszi a biztonságos körülmények közt nyitva tartó tevékenységekhez való hozzáférést. Emiatt a négy-hat ezrelék közötti fertőzöttségi arányú településeken hat óra után is nyitva maradhatnak az üzletek.

Eddig úgy volt, hogy amint valahol elérik a négy ezreléket, hatkor be kell zárni, továbbá esti-éjszakai kijárási tilalom lép érvénybe. Ez augusztus végén máris abszurd szituációkhoz vezetett, miután kijárási tilalmat és boltzárt vezettek be olyan Arad megyei aprófalvakban, mint Dézna vagy Ignafalva. Miután előbbinek tíz éve 743, utóbbinak pedig 261 lakosa volt, a négy ezrelék eléréséhez elég volt három, illetve a másik településen egy fertőzött. De elérte a négy ezreléket Temesvár is, a település USR PLUS-os polgármestere, Dominic Fritz pedig kijelentette, igazságtalan, hogy a korlátozások oltottakra is érvényesek legyenek, és a helyi gazdaság szenvedje meg a lezárások hatását.