Romániában betiltottak minden tömegrendezvényt

Romániában betiltottak minden tömegrendezvényt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig példátlan intézkedést vezetnek be mától Romániában a koronavírus miatt. Raed Arafat államtitkár egy vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón bejelentette: azonnali hatállyal március végéig betiltották az ezerfősnél nagyobb tömegrendezvényeket függetlenül attól, hogy azokat szabad téren vagy teremben tartották volna, és magán- vagy állami szervezésűek. Az ezerfősnél kisebb tömegrendezvények esetében a helyi hatóságok illetékesek a döntésben.

Az intézkedés azt jelenti, hogy ezentúl nézők nélkül játsszák a labdarúgó-mérkőzéseket, de a többi sportágak találkozóit is. Az intézkedés értelmében március 15-ei rendezvényeket sem lehet tartani a székelyföldi városokban, ahol jellemzően ezer főnél többen vesznek részt a megemlékezéseken. A bukaresti hatóságok arról is döntöttek, minden olyan iskolát bezárnak két hétre, ahol koronavírussal fertőzött diákot vagy oktatót találnak.

Az államtitkár arra kértek az Olaszországban dolgozó románokat, hogy a terveikkel ellentétben nem menjenek haza a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából, és rokonaikat se hívják magukhoz Olaszországba. Ez a kérés több mint egymillió román állampolgárt érint – egy 2019-es becslés szerint legalább 1,2 millióan dolgoznak Olaszországban. Közülük többen már megfertőződtek koronavírussal – a Mediafax két napja legalább 3 kórházi kezelés alatt álló románról tud.

Keleti szomszédunknál szombaton már 13 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon a hatóságok, ebből négyet szombaton diagnosztizáltak.