Romániában Florin Citu alakíthat kormányt

Romániában Florin Citu alakíthat kormányt

Florin Citu (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Klaus Johannis román államfő megbízta kedden Florin Citu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás nyomán alakult jobbközép koalíció jelöltjét az új kormány megalakításával. Az elnök az erről szóló rendelet aláírása előtt újabb kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat. A pártok parlamenti súlyának sorrendjében meghirdetett mostani konzultációra a legnagyobb frakcióval rendelkező, de koalíciós partnerek híján kormánytöbbséget alakítani képtelen Szociáldemokrata Párt (PSD) el sem ment, mondván, hogy az elnök már a választási kampányban részrehajló volt, előre eldöntötte, milyen kormányt akar, ezért a PSD nem akar részt venni ebben az „olcsó bohózatban”.

A koalíciós pártok – Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR–PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – elnökei és Florin Citu együtt érkeztek a keddi konzultációra, ahol átadták Johannisnak a 2020-2024 közötti közös kormányzásról hétfőn megkötött koalíciós megállapodást.

Johannis szerint a jobbközép koalíció már a parlament alakuló ülése alkalmával is bebizonyította, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, következésképpen elfogadta közös ajánlatukat, és aláírta Citu miniszterelnök-jelölti kinevezését. Johannis bejelentését követően az elnöki hivatalban jelen lévő Citu megköszönte az államfő és a koalíció bizalmát, megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a koalíciós kormány stabilitását, és az ország mielőbb kilábaljon az egészségügyi és gazdasági válságból. A kormányfőjelölt szerint a tárcavezetők jó szakemberek lesznek, konkrét feladatokkal, amelyek teljesítéséről háromhavonta számot kell adniuk.

Citu az elnöknek is tisztességes és kiszámítható partnerséget ígért kormánya nevében az ország fejlesztését célzó közös célkitűzés elérésében. A miniszterelnök-jelöltnek elvileg tíz napja van, hogy a kormány névsora és programja számára bizalmat kérjen a parlamenttől, de a koalíciós pártok azt tervezik, hogy még karácsony előtt beiktatják az új román kormányt. (MTI)