Romániában javulnak a járványadatok, lazítások jönnek

Romániában javulnak a járványadatok, lazítások jönnek

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napi esetszám, a halálozás és a kórházakra nehezedő nyomás is csökkent Romániában az elmúlt hetekben, így feloldhatják a korlátozások egy részét. A Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központja (CNSU) javasolta pénteken a lazításokat, ezeket még kormányhatározatnak is meg kell erősíteniük. Feloldhatják a sportrendezvények látogatásának tilalmát, a lelátók kapacitásának harminc százalékát kihasználva érkezhetnek majd a beoltottak, vagy a fertőzésből az elmúlt félévben kigyógyultak. Újraindulhatnak a tanfolyamok és a kulturális rendezvények is, továbbá szabadtérieket is lehet majd tartani legfeljebb ezer fő részvételével. Utóbbiaktól is elvárják majd az oltottságot.

A CNSU a december 1-jei nemzeti ünnepre azt javasolta, a katonai parádék legfeljebb egy órát tartsanak, a közönség létszáma pedig Bukarestben ne haladja meg a négyszáz, megyeszékhelyenként a kétszáz főt.

Hétfőtől jelenléti oktatásra térhetnek át azon az 1700 településen is, amelyeken az elmúlt két hétben a lakosság kevesebb mint három ezrelékénél mutatták ki a fertőzést. Eddig előírás volt, hogy csak azokban az iskolákban járhatnak be a diákok, ahol a pedagógusok legalább hatvan százaléka beoltatta magát.

Minden hétfőn és csütörtökön antigén gyorsteszteket végeznek majd a diákokon, így kiszűrve a fertőzésgyanús eseteket.

Romániában a napi új esetek száma október közepén tetőzött, 19-én még tizennyolcezres nagyságrendről számoltak be, majd ez fokozatosan esni kezdett, mostanra három-négyezer lett az átlag. Az aktív fertőzöttek száma október végén közel kétszázezres nagyságrendű volt, ez mostanra visszaesett 87 ezerre. A napi halálozások száma november elején közelítette a hatszázat, mostanra a két-háromszázas adatok a jellemzőbbek.

Címkék: Románia, koronavírus