Sargentini-jelentés: megint migránsozott a kormány Brüsszelben

Sargentini-jelentés: megint migránsozott a kormány Brüsszelben

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végigaggódták a hétfői a napot a magyar kormány tagjai, valamint a központi álláspontot visszhangzó „szakértők” és „újságírók”. Az aggodalom oka az volt, hogy az Európai Unió egyik miniszteri formációja, az Általános Ügyek Tanácsa ismét napirendre tűzte a magyar jogállamisággal kapcsolatos témát. Ugyanis ez a kötelezettsége, miután az Európai Parlament megszavazta: a tagállamoknak is meg kell vizsgálniuk, mi történik Magyarországon az oktatás, a kultúra, az emberi jogok, vagy éppen az igazságszolgáltatás területén. Sőt, az osztrák elnökség képes volt az ülés előtt egy találkozót szervezni az EP-jelentés készítője, Judith Sargentini és a tagállamok képviselői számára.

A magyar kormánynak eljárásjogi problémája van mindezzel, meg is támadták a Sargentini-jelentést az Európai Bíróságon, azonban – a kabinet számára jogilag nem létező – mostani ülésen mégis részt vett Magyarország, bár Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár a kormányt képviselő diplomatát „nagyon alacsony szintű szakértőnek” nevezte.

Kis magyar Sargentini - a Heti Napló Sváby Andrással szavazásáról

Megvolt a miénk is. Itt ugyan nem jött össze a kétharmad, de nem is volt akkora a tét, hiszen az ATV nézői mondhatták el, hogy ők megszavazták volna-e.

Az államtitkár az ülést követően magyar újságíróknak egy papírból felolvasva ismertette a kormány véleményét. Ebben ilyen fordulatok szerepeltek: „a brüsszeli bevándorláspárti elit azért támadja Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem akarnak bevándorlóországgá válni” vagy például: „újabb lehetőséget adtak a migrációpárti Sargentini asszonynak, hogy újra elmondja Magyarországról szóló vádjait” esetleg említhetnénk azt, hogy „azért vagyunk célkeresztben, merthogy nem támogatjuk az illegális bevándorlást”.

A tények azonban azt mutatják, hogy a miniszterek nem fordítottak túl nagy figyelmet erre a témára. Az Általános Ügyek Tanácsát követően kiadott hivatalos dokumentumban egyetlen mondat szerepel erről a napirendi pontról, amelyben rögzítik, hogy a miniszterek megvitatták az eljárás jelenlegi állását. Ugyanennyit mondott a témáról az ülésről távozó Gernot Blümel, a soros elnökséget ellátó Ausztria minisztere. Stef Blok holland külügyminiszter annyit tett hozzá, számukra a jogállamiság nagyon fontos kérdés, legyen szó bármelyik tagállamról. Bevándorlással, migrációval ő sem hozta összefüggésbe a témát.

Az eljárás várhatóan decemberben, a következő miniszteri ülésen is szóba kerül.