Se veled, se nélküled – a Fidesz és a Néppárt esete

Se veled, se nélküled – a Fidesz és a Néppárt esete

A kormány „tájékoztató akciója”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahelyett, hogy az Európai Parlamenti választások közeledtével egységet mutatna a kontinens vezető politikai csoportosulása, az Európai Néppárt, a szövetségen belül széthúzás tapasztalható – a Fidesz miatt. A kereszténydemokrata pártcsaládot már eddig is megosztotta Orbán Viktor populista, EU-ellenes politikája, de a legújabb, a szintén kereszténydemokrata – és az Európai Bizottság elnöki tisztét betöltő - Jean-Claude Junckert, illetve Soros Györgyöt ábrázoló plakátkampány kiverte a biztosítékot több tagpártnál.

A Népszava szedte össze azokat a lehetséges pártokat és szólaltatta meg ezek képviselőit, akik hajlandóak lennének kizárni a Fideszt a Néppártból. A szabályok alapján legalább öt országból hét tagpártnak kellene indítványozni mindezt. A Népszava szerint – és ezt megerősítették a Magyar Hang forrásai is – erre hajlandó lenne a luxembourgi, két belga, két svéd, az izlandi, a finn párt is, de egyeztetések folynak baltikumi, izlandi és már politikai erőkkel. Sőt, a kérdésben nagyon megosztott a német kereszténydemokrata és a bajor keresztényszocialista párt is.

Ugyanakkor a Magyar Hangnak azt mondta egy szintén néppárti európai parlamenti képviselő, hogy bár a feszültség tapintható és érzékelhető a párton belül, de a választásokig biztosan nem zárják ki a Fideszt, hanem továbbra is arról próbálják meggyőzni Orbán Viktort, hogy változtasson a politikáján. Úgy gondolják a Néppártban, hogy Orbán a szavazatok maximalizálása érdekében veti be azokat az eszközöket, amelyektől másoknak felfordul a gyomra. Azonban ha ez a taktika sikeres lesz, és a Fidesz szerez 13-14 képviselői helyet, akkor az Orbánt támogató határon túli magyar képviselőkkel már egy 18 fős csoport állhat a magyar miniszterelnök mögött az EP-frakcióban. Ezzel a harmadik legerősebb néppárti delegáció lenne, ez az előrejelzések szerint az új frakció képviselőinek akár 10 százalékát is jelentheti.

Az előbbieket támasztják alá Manfred Webernek, az Európai Néppárt csúcsjelöltjének a szavai, aki az Európai Bizottság következő elnöki tisztének legesélyesebb jelöltje. A bajor politikus a Nürnberger Nachrichtennek adott interjújában arról beszélt, amiről eddig. Vagyis: világossá kell tenni Orbán számára, hogy ez nem mehet tovább, de nem szabad lemondani a lehetőségről, hogy a konfliktust tárgyalásos úton rendezzék. Azt is hangsúlyozta, hogy a 7-es cikkely szerint eljárás az a fórum, ahol az EU és egy tagállam közötti viták megoldhatók.

A „Juncker-plakátok" miatt nem fogadják Stuttgartban Szijjártót | Magyar Hang

Baden-Württemberg kormánya lemondta Szijjártó Péter péntekre tervezett stuttgarti látogatását az „európai értékeket sértő" magyar plakátkampány miatt - szúrta ki a német dpa hírügynökségen megjelent tartományi kormányfői bejelentést a hvg.hu. Winfried Kretschmann miniszterelnök még kedden jelezte: „A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt.

Az Európai Néppárt frakciója jövő héten szerdán Strassbourgban, a frakció vezetése pedig az ezt követő két napon Varsóban külön is találkozik, azonban ezeken nem szerepel a Fidesz ügye. És tulajdonképpen nem is ez az a fórum, ahol egy párt kizárásáról tárgyalni lehet. Erre alkalmas lehet a párt politikai gyűlése március 20-án, de ott csak a választással kapcsolatos kérdésekkel szeretnének foglalkozni – persze, ez is az. Ugyanez a fórum április 8-9-én is találkozik, itt valóban szóba kerülhet a kizárási indítvány. De ahogy egy forrásunk rámutatott, ha ez meg is történik, döntést nem fognak róla hozni, ezt minden bizonnyal elodázzák a május végi EP-választások utáni időpontra.

A Néppárt elnöke is kiakadt a kormány új kampányán, Juncker kirakná a Fideszt | Magyar Hang

Egészen elképesztő szinteket ért el a magyar kormány Brüsszelben egyetlen nap alatt, tulajdonképpen ismét átléptek olyan határokat, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Az már talán nem is volt meglepő, hogy ismét vétókkal fenyegetett a magyar diplomácia, először az EU-Arab Liga, aztán az EU-Svájc megállapodások esetében, mindkét dokumentum többek között az illegális bevándorlás megállításáról szól, ehhez képest Magyarország szerint a migráció menedzseléséről.