Sebastian Kurz távozása után lemondott Alexander Schallenberg osztrák kancellár is

Sebastian Kurz távozása után lemondott Alexander Schallenberg osztrák kancellár is

Alexander Schallenberg osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart az ausztriai Tullnban 2021. december 1-jén. Ausztriában december 11-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt november 22-én elrendelt teljes lezárást, miután az eddigi intézkedések hatására úgy tűnik, hogy elkezdett csökkenni az új fertőzöttek száma. (MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alexander Schallenberg osztrák kancellár csütörtök délután bejelentette, hogy távozik posztjáról, amint pártja, a konzervatív az Osztrák Néppárt (ÖVP) megállapodik arról, hogy ki legyen a következő vezetője – írja a Reuters

Csütörtökön délelőtt jelentette be a korrupciós botránya miatt a kancellári posztról már korábban lemondó Sebastian Kurz, hogy teljesen visszavonul a politikától, és így távozik a párt éléről is. A volt kancellárt november közepén fosztotta meg mentelmi jogától az osztrák parlament, miután korrupció gyanúja miatt folytatnak ellene vizsgálatot. 

Schallenberg állításai szerint sohasem volt célja, hogy vezesse az ÖVP-t, és szerinte az a helyes, ha ugyanaz a személy tölti be a kormányfői posztot, aki egyben a legtöbb szavazatot kapó pártot is vezeti, épp ezért, amint meglesz az új pártelnök, azonnal átadja a posztját.

Hírek szerint az Osztrák Néppárt vezetését várhatóan Karl Nehammer belügyminiszter veszi át, az ÖVP elnöksége pénteken fog ülésezni. 

Sebastian Kurz csütörtöki bejelentésének hátteréről ITT írtunk részletesebben.