Segélyszállítmányokat őrző raktárakba törtek be Gázában

Segélyszállítmányokat őrző raktárakba törtek be Gázában

Polgári védelmi csapatok és lakosok a Gázai övezetet ért izraeli támadások után 2023. október 17-én (Fotó: AFP via Europress/Mustafa Hassona)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lisztet és alapvető szükségleti cikkeket vittek el a lerakatokból – jelentette az ENSZ gázai segélyezésért felelős szervezete. Szerintük ez is jelzi, hogy egyre brutálisabb az elkeseredettség.

 Egyre aggasztóbb a helyzet a palesztin Hamász radikális iszlamista szervezet által uralt Gázai övezetben, amelynek északi részén a Hamász október 7-i terrortámadásait követően szárazföldi offenzívába kezdett – jelentette az ENSZ gázai segélyezésért felelős szervezete. A UNRWA szerint ezt a teljes elkeseredést, és a jogrend teljes felbomlását jelzi, hogy gázai civilek ezrei törtek be lisztért és alapvető szükségleti cikkekért segélyraktárakba az övezet középső és déli részén. Ide egyébként az izraeli haderő kötelező evakuálást elrendelő felszólítása után ment a lakosság a régió északi részéről.

– Az emberek rémültek, frusztráltak és kétségbeesettek. A feszültséget és a félelmet tovább fokozzák, hogy megszakadt a telefonos- és internetes összeköttetés – idézte az ENSZ szervezet közleményét a BBC. A vasárnap kiadott közlemény ugyanakkor nem részletezi, hogy mely raktárakat támadták meg, és azt sem, hogy ez pontosan mikor történt. Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius főnöke csütörtökön arról beszélt, hogy a segélyek az elmúlt héten „alig csordogáltak” Gázába, miközben az izraeli bombázások fokozódtak.

A brit közszolgálati adó vasárnap reggeli összegzője szerint 24 órás blokkolás után ismét lehet telefonálni és internetezni a Gázai övezetben. Izrael szombat éjszaka folyamán folytatta katonai műveletét az övezetben, miközben a gázai palesztin fegyveres csoportok újabb rakétákat lőttek ki Izraelre.

Az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap arról beszélt, Izrael 450 gázai katonai célpontot támadott szombaton. Az MTI által is idézett tájékoztatás szerint egy tiszt súlyosan megsérült a Gázai övezet északi részén, miután eltalálta egy aknavető és egy katona is megsebesült a terroristákkal folytatott tűzharcban, őket kórházba vitték. A katonai célpontok között főhadiszállások, megfigyelőállások és páncéltörő lőállások voltak, valamint olyan terrorosztagokra is lőttek, amelyek páncéltörő fegyverek használatára készültek. „Az izraeli erők további néhány kilométert nyomultak előre a Gázai övezet területén” – közölték.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton televíziós beszédében közölte, hogy további izraeli szárazföldi erők vonultak be az általa „a gonosz eme fellegvárának” nevezett területre – azaz Gázába –, hozzátéve, hogy a fegyveres erők már „az egész Gázai övezetben” bevetéseket hajtanak végre. Az izraeli miniszterelnök arról is beszélt, hogy a túszok visszaszerzése a hadsereg egyik központi célja, de a legfőbb prioritás a Hamász teljes „felszámolása”.

A nemzetközi Vöröskereszt a konfliktus azonnali enyhítésére szólított fel, elítélve az emberéletek kioltását és a „tűrhetetlen mértékű szenvedést”. Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő szombat este jelezte, hogy vasárnap kibővítik a Gázai övezet Egyiptom és az Egyesült Államok által vezetett humanitárius segélyezését.

Izrael azóta bombázza újra intenzívan a Gázai övezetet, hogy október 7-én a Hamász támadásai 1400 ember életét oltották ki Izraelben, és akcióik során 229 embert ejtettek túszul. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 8 ezer ember halt meg az izraeli megtorló támadásokban.