Segítenének a lengyelek, ha megtámadnák a svédeket és a finneket a NATO-csatlakozás előtt

Segítenének a lengyelek, ha megtámadnák a svédeket és a finneket a NATO-csatlakozás előtt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön kijelentette, Lengyelország segíteni fog Svédországnak és Finnországnak, ha megtámadják őket a NATO-tagságuk megszerzése előtt – adta hírül a Reuters.

A két skandináv ország szerdán hivatalosan is jelezte csatlakozási szándékát, a NATO brüsszeli központjában adták át jelentkezésüket Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak. Az ukrajnai háború hatására beadott kérelmeik történelmi változást jelentenek mind saját országuk, mind pedig Európa biztonsági struktúráját illetően. 

A svéd nemzeti identitásnak több mint két évszázada egyik központi eleme volt a katonai elzárkózás. Finnországban is jelentős fordulat állt be a háború hatására, nem véletlenül: az országnak 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal. Egy friss közvéleménykutatás szerint a finnek több, mint háromnegyede, 76 százalékuk támogatná az eddig semleges ország csatlakozását a katonai szövetséghez. 

A csatlakozási kérelemről mind a 30 NATO tagállamnak szavaznia kell, egyelőre Törökország jelezte fenntartásait a skandináv államok jelentkezésével kapcsolatban.