Senki nem járna jól egy ukrajnai orosz invázióval

Senki nem járna jól egy ukrajnai orosz invázióval

Vlagyimir Putyin (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is valószínűtlen, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, viszont ebben az esetben az Egyesült Államok olyan drasztikus válaszlépéseket foganatosítana, amelyek a globális gazdaságra, különösen Európára is hatással lehetnek – idézi a Danske Bank elemzését a Portfolio. A legnagyobb dán pénzintézet munkatársai szerint egy nyílt orosz támadás esetén leértékelődne a rubel és súlyos fennakadások lhetnének a gázellátásban. Még az is elképzelhető, hogy Oroszországot leválasztják a SWIFT nemzetközi banki üzenetküldő rendszerről, amely példátlan lépés lenne egy globális nagyhatalommal szemben.

A bank dolgozói 40 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy sikeresen zárulnak a tárgyalások, ötvenet az elhúzódó patthelyzetnek, és 10 százalékot a nyílt fegyveres konfliktusnak. A támadás alacsony valószínűségének az az oka az elemzők szerint, hogy Oroszország és a Nyugat is jelentős gazdasági károkat szenvedhet el egy nyílt háborúval és az azt követő esetleges szankciós lépésekkel. A Danske szerint Putyin elégedett lenne azzal, ha növelni tudja a befolyását a Donyec-medencében, ehhez pedig elsősorban Ukrajnának és a Nyugatnak kell fájó engedményeket tennie.

A Danske elemzői kitérnek arra is, hogy drasztikusabb szankciós lépésekkel rosszul járnának Amerika szövetségesei is, elsősorban EU-s országok. Az EU energiaimportjának mintegy 30%-a Oroszországból jön, a legnagyobb felvevőpiac Németország, Hollandia, Lengyelország és Finnország.