Sergio Mattarella maradt az olasz államfő

Sergio Mattarella maradt az olasz államfő

Az olasz elnöki sajtóiroda által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfő beszél a fasiszta uralom alóli felszabadulás 76. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a római elnöki palotában 2021. április 25-én. (MTI/EPA/ANSA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétfőn kezdődött olasz elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római parlament a szükséges 505 szavazatot túllépve 759 vokssal az eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek.

Sergio Mattarellát a parlamenti frakcióvezetők szombat délután kérték fel az egymás utáni második mandátum elfogadására, miután a pártok nem tudtak más közös jelöltben megegyezni.

Egyedül az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali ellenzéki párt nem támogatta Mattarella újraválasztását.

A nyolcvan éves Mattarella február első napjaiban teszi lesz a hivatali esküt a következő hét évre. Elődje, Giorgio Napolitano után a második államfő, aki egymás után két mandátumot vállal el.

Sergio Mattarella újraválasztása azt jelenti, hogy Mario Draghi kormányfő marad.

Matteo Salvini, a Liga vezetője találkozót sürgetett Draghitól a kormány munkájának „újragondolására” a 2023-as parlamenti választások előtti utolsó évben. (MTI)