Sikeresnek látszik az északi ukrán ellentámadás

Sikeresnek látszik az északi ukrán ellentámadás

Orosz rakétákat lőnek ki az oroszországi Belgorodi területről a kelet-ukrajnai Harkivra 2022. szeptember 3-án (Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán települések visszafoglalása kapcsán „jó híreket” említett Volodimir Zelenszkij szerda éjszakai beszédében, melyben egyelőre nem beszélt arról, hogy pontosan mely területekről is van szó. Azonban a legfrissebb hírek alapján jól látható, hogy a Harkiv megyei Balaklija térsége érintett, ahol az ukrán katonák több faluban is felhúzták már az ukrán zászlót. Sőt, a legújabb fejlemények azt mutatják, hogy az ukránok már Balaklija városába is betörtek, ami rövidesen kulcsfontosságúvá is válhat az orosz-ukrán konfliktusban. A város ugyanis mindössze 35 kilométerre van az ugyancsak Harkiv megyei Izjumtól, ami az orosz erők egyik fő felvonulási terepe a Donyecki Népköztársaság felé.

Hogyan sikerült ezzel az ukránoknak veszélybe sodorni a donbaszi orosz ellátást?

Mint korábbi cikkeinkben megírtuk, Izjum városa már korábban is fontos település volt az orosz támadó erők számára, mert nyár elején még abban bíztak, hogy innen, északról indulva Popaszna irányában harapófogóba szoríthatják az ukrán erőket. Amennyiben ez az akció sikeres lett volna, tízezernél is több ukrán hadifoglyot ejthettek volna, azonban az ukránok rendkívül eltökélten harcoltak és megakadályozták a bekerítést. Liszicsanszk elfoglalása után az oroszok azonban úgy döntöttek, hogy felhagynak a bekerítés ötletével és inkább tovább folytatják a lassú, felőrlő stratégiájukat, ami a háború folyamán az eddigi sikereiket garantálta. Habár sokak számára úgy tűnhetett, hogy a donyecki front elcsendesedett, valójában nagyon is intenzív tüzérségi támadásnak vannak kitéve már hetek óta a donbaszi ukrán védelmi vonalak, amivel az oroszok felpuhítanák az ellenállást.

Ezzel párhuzamosan Kijev új frontot nyitott délen, ahol a Dnyepertől nyugatra fekvő területeket vették össztűz alá Herszon megyében. Ugyan itt néhány települést sikerült visszafoglalni, a korábban beharangozott egymillió fős támadás eredményei elmaradtak. Ebben szerepet játszott, hogy az ukránok mindössze 30-35 ezer katonát vezényeltek erre a frontra (az oroszok itt nagyjából 20-25 ezer katonát állomásoztatnak), ami természetesen kevés egy sikeres támadó hadművelethez. Egyes szakértők így azt gyanították, hogy ukrán részről inkább az a cél, hogy megosszák a donbaszi orosz erőket, hogy ezzel is időt nyerjenek a további felkészüléshez. Noha így a déli ukrán ellentámadás nem járt tartós területszerzéssel, az orosz erőket valóban sikerült megosztani, mert a herszoni ellenlökés megakadályozására az oroszok rengeteg katonát csoportosítottak át ide a donbaszi frontról.

Csakhogy most úgy látszik, hogy a déli ukrán ellentámadás egy jóval összetettebb stratégia része. Nevezetesen: amennyiben az ukránoknak sikerülne bevenni Izjumot, jelentősen megnehezítenék az oroszok dolgát a front ellátása szempontjából. Izjum elfoglalásával ráadásul az egyik legfontosabb donbaszi ukrán erőd, Szlovjanszk helyzete is lényegesen könnyebb lenne, amelynek az elfoglalása így ebben az évben jelentősen nehezebbé válna.

Hogyan is tudták az ukránok elérni a legutóbbi hadi sikereiket északon?

Az eddig beérkezett információk alapján az ukránok helyzetét alapvetően megkönnyítette, hogy Balaklija térségét a Luhanszki Népköztársaság katonái ellenőrzik, akiknek a harci értéke messze elmarad az orosz hadseregétől. Az előbbiek ugyanis nagyrészt a korábban megszervezett önkéntes milíciák tagjaiból tevődnek össze, kisebbrészt pedig azokból, akiket kényszersorozással sikerült bevonniuk a hadműveletekbe. Ezért aztán nem véletlen, hogy az ukránoknak nem volt különösebben nehéz dolga, hogy betörjenek ebbe a régióba.

A végeredmény: eddig mintegy 400 négyzetkilométernyi területet sikerült visszafoglalni Harkiv régió keleti részén az amerikai The Institute for the Study of War szerint. Az oroszok azonban most Harkiv városa ellen intéztek támadást. Oleh Szinyehubov, Ukrajna harkivi kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők az elmúlt 24 órában öt támadást indítottak Harkiv több kerülete ellen. A jelentések szerint a Harkivszkij kerületben két ember került kórházba repesz és robbanás okozta sérülésekkel, a Csuhuivszkij kerületben ketten, és Iziumszkij kerületben is ketten sérültek meg, köztük egy kétéves gyermek. Az elkövetkező hetekben így már nem csak a déli, hanem az északi területek is fontos mellékhadszíntérré válhatnak a donyecki összecsapásoknak.