Skócia felett úgy süllyedt egy repülő egy percen keresztül, hogy a személyzet ezt észre sem vette

Skócia felett úgy süllyedt egy repülő egy percen keresztül, hogy a személyzet ezt észre sem vette

A Tui Boeing-737 Max repülőgépe (Fotó: Tui)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tui utazási iroda által üzemeltetett Boeing 737-es Aberdeenbe érkezett Mallorca felől még tavaly szeptemberben, amikor a légi irányítás arra utasította a pilótákat, hogy várakozzanak még a levegőben, ne kezdjék meg a leszállást. 

A repülőgép a várakozás ideje alatt először emelkedett, majd 57 másodpercen keresztül süllyedt, mielőtt a pilóták bárhogyan is beavatkoztak volna. Ennek az volt az oka, amint a brit légi incidenseket kivizsgáló hivatal megállapította, hogy a személyzet egyszerűen nem vette észre, hogy változik a repülési magasság. 

A figyelmetlenégért a túlterheltséget tették felelőssé. A repülőn az incidens közben 67 utas és hatfőnyi legénység tartózkodott. Már 1600 láb alatt (480 méter) alatt repültek, amikor a pilóták észbe kaptak, és emelkedni kezdtek újra. Végül a repülő biztonságban landolt. A hivatal súlyos incidensnek nyilvánította az esetet, és megjegyezte, hogy a pandémia idején kimaradt repülési órák is közrejátszottak a figyelmetlenségben. 

(BBC)