Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján

Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a bevándorláskritikus közép-európai államok képviselői se álltak ki egységesen az Orbán-kormány mellett – állapítja meg az Azonnali.hu a Sargentini-jelentésről szóló szerdai európai parlamenti szavazás voksainak összesítése alapján.

Például Andrej Babis cseh kormányfő hiába maga is bevándorláskritikus, pártja, az ANO – amely az Európai Parlament liberális frakciójában (ALDE) foglal helyet – egységesen igent nyomott. Az ALDE-ban akadtak olyan képviselők – egy észt, egy lett és két román –, akik nemmel szavaztak. A cseh konzervatívok közül is többen Orbánék ellen voksoltak.

Elfogadták a Sargentini-jelentést - Magyar Hang

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést. Ezek szerint az Európai Néppárt sem kér az Orbán-kormányból.

Lengyelországból a konzervatív Polgári Plattform – amely az Európai Néppárt tagja – Orbán ellen voksolt. A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely egy igazi klerikális, sok tekintetben EU- és bevándorláskritikus párt egyik képviselője is igent nyomott – a másik pedig nemet.

A néppárti képviselők közül amúgy 115 támogatta a Sargentini-jelentést, 57 utasította el, 28 pedig tartózkodott, vagyis itt is megvolt a kétharmad.

A horvát és a szlovén konzervatívok többségben nemet mondtak: a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), valamint az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) valamennyi képviselője (szintén néppártiak).

Egy nem és egy tartózkodás mellett a szavazáson résztvett valamennyi német kereszténydemokrata (CDU) képviselő igent mondott a Sargentini-jelentésre. A CDU-val szövetséges bajor keresztényszociálisok öt képviselője közül viszont csak maga Manfred Weber fogadta el a jelentést, a többiek – így például a régóta Orbán-kritikus CSU-s Markus Ferber – nemmel szavaztak – írja az Azonnali.

A CDU mellett az Osztrák Néppárt (ÖVP) is igent mondott, csakúgy mint az olasz Öt Csillag Mozgalom, noha a brexitpárti UKIP-pel alkot közös frakciót.

A határon túli magyarok szavazatait megszerezte Orbán, köztük a Híd-Most párt képviselőjéét is.

„Maga a legkorruptabb rendszer szimbóluma az EU-ban" - így próbálták megizzasztani Orbánt Strasbourgban - Magyar Hang

Lezajlott a vita az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről. Összefoglalónk.

Néhány igencsak meglepő nevet is találtak: a szélsőbaloldali GUE/NGL frakcióból a sztálinista Portugál Kommunista Párt képviselői nemet mondtak. A párt amúgy EU-ellenes, esetleg ez lehet a közös pont. Még több közös pont van a Fidesz és a cseh sztálinisták között, az ő képviselőik nem csak EU-ellenességből, de a bevándorlás elutasítása miatt is kiálltak Orbán mellett. Szintén Orbánék mellett voksolt a két exjobbikos, Morvai Krisztina és Kovács Béla, valamint a német neonáci Udo Voigt – írja az Azonnali.

Orbán Viktor mellett

Az uniós alapszerződés hetedik cikkely szerinti eljárás kezdeményezése Magyarországgal szemben megkérdőjelezi az Európai Unión belüli szolidaritást és egységet – hangsúlyozta szerdán Ryszard Terlecki, a lengyel alsóház alelnöke a Magyar Távirati Irodának. A kormányzó Jog és Igazságosság frakcióvezetője elmondta, hogy a lépést kockázatosnak tartja, mert a jövő évi európai parlamenti választások előtt „megerősíti a széttartó tendenciákat”.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdL) jobboldali párt parlamenti képviselőivel és szenátoraival Magyarország római nagykövetségénél tartott szolidaritási megmozdulást. Meloni, aki a márciusi olasz választási kampány keretében Budapestre utazott, hogy Orbán Viktorral találkozzon, kijelentette: a FdL a magyar nép és Orbán Viktor oldalán áll, akit azért büntetnek, mert van bátorsága nemet mondani Európa iszlámosítására.

Maurizio Gasparri, a Silvio Berlusconi által vezetett Hajrá Olaszország (FI) szenátora hihetetlennek nevezte az EP „Orbán-ellenes” döntését. Az olasz politikus kiemelte, hogy az EP döntésének semmilyen következménye nem lesz, mivel a tagállamok kormányai ezt nem fogják megerősíteni.

És ellene

Laura Boldrini, a baloldali Szabadság és Egyenlőség (LeU) képviselője, a római parlament alsó házának volt elnöke üdvözölte a szavazás eredményét.

Az Európai Unió alapvető értékei nem képezhetik vita tárgyát – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter a Bundestagban. A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy az EU többet jelent „a belső piac és a kohéziós alapok vegyületénél”. Az unió értékközösség, amely a szabadságon, demokrácián és jogállamiságon alapul – fogalmazott a német külügyminiszter. „Nem engedünk az alapvető értékekből” – tette hozzá.

Leszögezte: az olyan kijelentésekre, mint Amerika az első, Oroszország az első és Kína az első, a válasz nem az, hogy Európa az első, hanem az, hogy „egyesült Európa”. Elengedhetetlen azonban az európai projekt társadalmi támogatottsága is. „Nem szabad megengednünk, hogy populisták és nacionalisták Európát fenyegessék” – hangoztatta Heiko Maas.

Franciaország üdvözli az Európai Parlament „erős jelzését”, amellyel szerdán elítélte az uniós értékek „rendszerszintű fenyegetettségét” Magyarországon, és elindított egy „olyan ritka eljárást”, amely szankciókhoz is vezethet a magyar kormány ellen – tudatta a francia elnöki hivatal.

Az elnöki hivatal üdvözölte, hogy a döntés olyan „széles támogatottsággal” történt, amelynek köszönhetően „az európai pártokon belül is egyértelművé vált a helyzet, mindenekelőtt az Európai Néppárton belül”, ahogy azt Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten remélte.