Soros György: Orbán is az EU ellensége

Soros György: Orbán is az EU ellensége

Soros György Davosban, a Világgazdasági Fórumon 2011. január 27-én (Fotó: World Economic Forum swiss-image.ch/Michael Wuertenberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski is ott vannak az Európai Uniós belső ellenségei között – erről beszélt a La Repubblica újságírójának, Mario Platerónak adott interjúban Soros György. Az anyagot a magyar oldalak közül a Népszava közölte. A milliárdos szerint mindezt úgy, hogy a két ország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje.

Soros a legjobban azonban Olaszországért aggódik. A közvélemény-kutatásokban azt olvasta, hogy Európa támogatóinak aránya csökken, és visszaesett az eurózónában maradás támogatottsága is. Az üzletember viszont nem tudná elképzelni az EU-t Olaszország nélkül.

A 750 milliárd eurós újjáépítési alapot nagyon pozitív lépésnek tekinti a milliárdos. Eközben viszont nekiment a skandináv országoknak: „Néhány államnak, az úgynevezett Fukar Ötöknek (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) azonban sikerült elérniük, hogy az erről szóló megállapodás kevésbé legyen hatékony. A tragédia az, hogy ezek az országok alapvetően Európa-pártiak, de egyben önzők és nagyon fukarak is. Olyan megállapodást kényszerítettek ki, amely nem fog megfelelőnek bizonyulni.”

Felmerült az a kérdés is, a koronavírus hasznára vagy kárára lehet-e a nyílt társadalomnak. Soros szerint egyértelműen a kárára. Ugyanis „a megfigyelés mesterséges intelligencia által előállított eszközei igen hasznosak a vírus megfékezésében, és ez még a nyílt társadalmakban is elfogadhatóbbá teszi ezen eszközöket.” A milliárdos úgy látja, a mostani válság a legsúlyosabb az életében a II. világháború óta. – Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is – mondta.

Szóba kerültek a tüntetések, valamint a Black Lives Matter mozgalom is. Soros túlzásnak tartja a politikai korrektség mindenekfelettivé válását, ahogy az egyetemeken is túlzott szerepet kap szerinte ez a kérdés. Viszont szerinte csak átmeneti jelenségről van szó.