Soros miatt menekült Gruevszki? Macedóniában ezen csak nevetnek

Soros miatt menekült Gruevszki? Macedóniában ezen csak nevetnek

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor Szkopjéban, 2011. május 12-én (Fotó: Reuters/Ognen Teofilovski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szkopjéban sokan úgy vélik, a macedón kormány hagyta meglógni a börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnököt, sok jel utal arra, hogy a „menekülés” valójában kompromisszum eredménye volt Nikola Gruevszki és a jelenlegi vezetés között. Ha nem kerül haza, Gruevszki az igazán súlyos bűncselekményekért már aligha fog felelni. Például azért a megfigyelési akcióért, melynek során hosszú éveken át húszezer embert, köztük újságírókat és ellenzéki politikusokat hallgattak le. Riport Macedóniából.

Hallod, Vlado? A magyar kormány szerint Gruevszki Soros miatt menekült Magyarországra! – kiáltja nevetve Sztefan a barátjának, akinek elázott cigarettáját épp egy civil ruhás rendőr próbálja meggyújtani. A Szobranje, vagyis a macedón parlament előtti lezárt úton állunk a szakadó esőben, vasárnap este azért jött el ide több ezer ember, hogy tiltakozzon az alkotmánymódosítás, pontosabban az ország nevének megváltoztatása ellen. A hatóságok ezúttal semmit nem bíznak a véletlenre: vagy kétszáz rohamsisakos rendőr fogja körbe a parlament előterét. Tanultak a múlt év áprilisi esetből, amikor a Közös Macedóniáért Mozgalom hívei behatoltak a törvényhozás épületébe és agyba-főbe verték a kormánypárti politikusokat. Most viszont béke van. Sokan a régi macedón zászlót hozták magukkal – ezt ma leginkább a nacionalisták használják errefelé. A makedón csillagos lobogó ugyanis szó szerint vörös posztó a görögök számára, hiszen az ókori néppel és birodalommal való történelmi folyamatosságot fejezi ki.

Kötöttfogás 16. – Gruevszki-ügy: ki mozgatja a szálakat? – Magyar Hang

Műsorvezető: Dévényi István. Vendégek: Dopeman, Csintalan Sándor, Lampé Ágnes és Vona Gábor.

Miközben a hangszóróból dübörögnek a macedón hazafias dalok Nagy Sándorról, az egyetlen, egységes Macedóniáról, és a tüntetők a parlamentre a „bordély” szót vetítik, arról érdeklődünk Vladótól – vagyis Vladimirtól –, miért is választhatta Gruevszki éppen Magyarországot úti célnak. A férfi, aki a jobboldali-nacionalista Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) tagja, kifejezetten beszédes, ellentétben a párt vezetőivel, akik számára mintha kifejezetten kellemetlen lenne a „tiszteletbeli elnökük” szökése. Még a mostani pártelnök, Hrisztijan Mickoszki is azt mondta, ugyan Gruevszki politikai üldözés áldozata, de ez nem igazolja az elmenekülését.

Habár a magyar kormányközeli média az elmúlt napokban valódi mítoszt épített Gruevszki köré, aki Európa határait megvédte a migránsoktól, aki emiatt kiváltotta Soros György haragját, a VMRO fiataljait mintha ezek nem is érdekelnék. Pedig éppen az egykori pártelnökük volt az, aki kitalálta a „Stop, Soros!”-kampányt, ami aztán nálunk is óriási karriert futott be. Mikor a fiatalok megtudják tőlünk, maguk is furcsának tartják, hogy ezt emeli ki Nikola Gruevszkiról a magyar média. Nekik kisebb gondjuk is nagyobb a migrációs válságnál vagy az amerikai milliárdosnál. Szerintük sokkal fontosabb most az, hogy Zoran Zaev „áruló” kormánya meg akarja változtatni az ország nevét. – Gruevszki sosem engedte volna ezt, ezért távolították el – állapítja meg Sztefan, majd jelzi, mélységesen egyetért a színpadon beszélő felhívásával, aki épp a közlekedési vonalak blokádjára hívja fel a tüntetőket.

Macedónia: messze még az arany idők – Magyar Hang

Minden párt örül a népszavazás eredményének. Pedig a társadalom továbbra is rendkívül megosztott, és egy esetleges új választás tovább növelné a feszültséget.

Szkopje persze egyáltalán nem az a rebellis város, mint aminek a lánglelkű szónokok felszólalása alapján tűnik. Ha Gruevszki szökése miatt forrnak az indulatok, az leginkább amiatt van, hogy sokan úgy vélik, a kormány hagyta meglógni a börtönbüntetésre ítélt politikust. Ugyanígy felháborítónak tartják, hogy egy teljesen jelentéktelen ügy miatt ítélték el, egész pontosan azért, mert a politikus 2012-ben törvénytelenül utasította a belügyminiszterét, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra.

Ha nem kerül haza, Gruevszki az igazán súlyos bűncselekményekért már aligha fog felelni. Például azért a megfigyelési akcióért, melynek során hosszú éveken át húszezer embert, köztük újságírókat és ellenzéki politikusokat hallgattak le az országban. De ha a politikust nem viszik haza, megválaszolatlan marad az is, van-e neki köze ahhoz, hogy a hatóságok megpróbálták eltitkolni azt az esetet, mikor az egyik testőre halálra vert egy fiatal demonstrálót.

[caption id="attachment_11865" align="aligncenter" width="1200"]

Justinianus császár szobra Szkopjéban, a Vardar partján. A háttérben a kőhíd és az archeológiai múzeum (Fotó: Majláth Ronald)[/caption]

Aligha fog többet megtudni a saját ügyéről Szaska Cvetkovszka, az Investigative Reporting Lab Macedonia főszerkesztője és oknyomozó újságírója, akit szintén lehallgattak Gruevszki kormányzásának idején. Megkeresésünkre az újságírónő Szkopjéban elmondta: a mostani esetet leginkább úgy tudja értelmezni, mint amikor egy autokrata vezető kisegít egy másik autokrata politikust. Hiszen Orbán és Gruevszki lényegében ugyanazt az ideológiát vallják. Cvetkovszka szerint azonban a bukott macedón vezető döntésében, hogy Magyarországot választotta, az is szerepet játszhatott, hogy Orbánnal mindketten hasonlóan gondolkodnak a pénzről, pontosabban a korrupcióról. Ezért biztos abban, hogy a magyar kormány nem fogja egyhamar kiadni Gruevszkit Macedóniának.

„Orbán Viktor illegális bevándorlót bújtat”-plakátok jelentek meg Budapesten – Magyar Hang

Álkörözési fotó jelent meg Budapest utcáin. Gulyás Gergely szerint nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető Gruevszki menekültstátusz iránti kérelme.

Jól gondolta. Kedden ugyanis maga a politikus jelezte a Facebook-oldalán, hogy megkapta Magyarországtól a menekültstátuszt. Állítása szerint ő valójában nem is a börtön elől szökött el, mostanra ez maradt az egyetlen módja annak, hogy tovább harcoljon országáért. „Nem menekültem el az igazságszolgáltatás elől, csak más jogi úton próbálom bizonyítani a saját és más politikai üldözöttek igazát” – fogalmazott az első számú „üldözött”, aki egyébként rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a magyar diplomáciát.

A nemzetközi sajtó ugyanis szinte órákon belül megírta név szerint, pontosan kik voltak azok a magyar diplomaták, akik segítették a menekülést, milyen rendszámú autókkal szállították keresztül a politikust a Balkánon. Másrészt a magyar külügy nemzetközi téren is óriási kockázatot vállalt vakmerő lépésével, hiszen itt egy korrupciós ügyben jogerősen elítélt politikusról van szó, akit más ügyek mellett még a törvénytelen lehallgatások miatt is elővennének hamarosan. Csakhogy Macedóniában sokak

számára éppen úgy tűnik, hogy valójában Magyarországot húzták csőbe, és valójában szó sincs arról, hogy itt holtig hű szövetségesek tennék egymásért tűzbe a kezüket.

Orbán Viktor Gruevszkiről: Tisztességesen bánunk a szövetségessel – Magyar Hang

Van rutinunk, hogy kell egy ilyen ügyet kezelni – mondta Orbán Viktor a volt macedón miniszterelnök ügyéről a Kossuth rádióban.

Így gondolja Alajdin Demiri politikai elemző, egykori svájci macedón nagykövet is, akit Szkopjéban kerestünk fel, hogy megtudakoljuk, mi is történhetett valójában itt az elmúlt napokban. Szerinte Zoran Zaev macedón kormányfőnek egyáltalán nem olyan fontos, hogy Magyarország kiadja a politikust. – Gruevszki távozása ugyanis egy csomag része volt, amelyben megegyeztek a megbékélési folyamat keretében – mondja a szakértő. Szerinte minden jel arra utal, hogy a „menekülés” valójában egy kompromisszum eredménye volt Gruevszki és Zaev kormánya között, hiszen elképzelhetetlen, hogy a hatalom ne tudott volna arról, hogy a politikus külföldre akar szökni.

[caption id="attachment_11869" align="aligncenter" width="1200"]

Szoborkompozíció a Vardarnál. A háttérben Cirill és Metód, a túlparton a „Harcos lovon”, valójában Nagy Sándor szobra (Fotó: Majláth Ronald)[/caption]

A politikai szakértő ezért úgy látja, nem is várható, hogy a továbbiakban a macedón kormány nemzetközi téren különösebben tenne azért, hogy Gruevszkit visszavigyék az országba és végrehajtsák a rá kiszabott büntetést. Ráadásul amit tehettek volna, azzal már régen elkéstek, elsősorban azzal, hogy hagyták lelépni az országból, arról nem is beszélve, hogy az megindítandó jogi eljárások kifejezetten hosszadalmasak.

Orbán Balázs: Zoran Zaev kormányával is igyekszünk jóban lenni – Magyar Hang

Az államtitkár szerint nincs itt semmi látnivaló Gruevszki-ügyben, Niedermüller Péter gyűlöletkeltésről és propagandáról beszél. A Republikon konferenciáján jártunk.

És valóban, mintha Macedóniában egyáltalán nem is lett volna fontos, hogy megakadályozzák Gruevszki elmenekülését. A politikus november 11-én este lépte át az albán–montenegrói határt, az Interpol viszont csak 13-án adta ki a nemzetközi elfogatóparancsot ellene. Sőt, a macedón kormány csak jóval később jelezte, hogy majd valamikor elküldik Magyarországnak a kiadatási kérelmet.

Nem véletlen az sem, hogy Zoran Zaev kormánya nem tervez semmiféle szankciót hazánk ellen amiatt, hogy menedéket adunk a bukott miniszterelnöküknek. Mint Koszta Kosztadinov, a macedón kormány gerincét képező Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) szóvivője a Magyar Hangnak elmondta: Magyarországgal továbbra is jó viszonyt ápolnak, a magyar állampolgárokat pedig a barátaiknak tartják, ezért azt várják, hogy hazánk az európai értékekkel összhangban és a két ország barátságának megfelelően végül kiadja Gruevszkit Macedóniának.

Közösen lépne fel az ellenzék a macedón exminiszterelnök ügyében – Magyar Hang

Az Európai Parlamentben is megizzaszthatják a Fideszt Gruevszki befogadása miatt, amely egy felmérés szerint az embereknek sem tetszik.

Gruevszki tehát elhagyta Szkopjét, de ami biztosan megmarad utána hazájában, az a temérdek szobor, amellyel kormányzása idején telezsúfolta a Vardar-parti fővárost, hogy ébren tartsa a macedón nemzeti öntudatot. Az illiberálisok ebben jól teljesítenek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 28. számában jelent meg, 2018. november 23-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 28. számban? Itt megnézheti!