Sorra utasítják ki az orosz diplomatákat az európai országokból

Sorra utasítják ki az orosz diplomatákat az európai országokból

Brüsszeli utcakép (Fotó: Azyumardi Suntana/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belga szövetségi kormány 21, a brüsszeli orosz nagykövetségen valamint az antwerpeni főkonzulátuson dolgozó orosz diplomatát, Hollandia pedig 17 orosz diplomatát utasított ki  – jelentette be kedden Sophie Wilmes belga és Wopke Hoekstra holland külügyminiszter.

A La Libre című belga napilap szerint Sophie Wilmés a parlament külügyi bizottságának vitáján elmondta, hogy az érintetteknek 15 napon belül el kell hagyniuk Belgium területét. Az indoklás szerint a diplomaták kémkedtek és nemzetbiztonságra fenyegetést jelentő tevékenységekben vettek részt. – Ezt a döntést nem szankciónak szánjuk. A diplomáciai csatornák nyitva maradnak, továbbra is támogatjuk a párbeszédet Oroszországgal – idézte a La Libre Belgique a külügyminisztert.

Wilmés szerint a döntést Hollandiával konzultálva hozták meg, amely hasonlóan határozott a hágai orosz nagykövetségre akkreditált 17 személlyel kapcsolatban.  A holland külügy kedden közleményben erősítette meg, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat információi alapján az érintett személyek titkos hírszerzői tevékenységet folytattak.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a Het Laatste Nieuws flamand nyelvű belga napilapnak azt nyilatkozta: Hága felkészült arra, hogy Moszkva nem hagyja válasz nélkül ezeket az intézkedéseket – írja az MTI

Írország is megkért négy orosz diplomatát, hogy hagyják el az országot, mert „a tevékenységük nem áll összhangban a diplomáciai magatartás nemzetközi normáival” Csehország az orosz nagykövetség egy munkatársát utasította ki – adta hírül szintén kedden a Skynews.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja a háborúról!