Sosem érjük el a nyájimmunitást a világhírű epidemiológus szerint, de ez nem is akkora baj

Sosem érjük el a nyájimmunitást a világhírű epidemiológus szerint, de ez nem is akkora baj

Larry Brilliant (forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sosem érhetjük el a nyájimmunitást, de kemény munkával felülkerekedhetünk a járványon – fogalmazott legfrissebb interjújában Larry Brilliant epidemiológus, aki 15 éve egy TED-konferencián megjósolta a következő nagy világjárványt. Az amerikai tudós a hetvenes évek közepén elévülhetetlen érdemeket szerzett a járványos gyermekbénulás megfékezésében, az elmúlt egy évben pedig több előrejelzést is tett, amelyek egyelőre helyesnek bizonyulnak.

– A társadalom fetisizálja a nyájimmunitást. Azt hiszik, hogy egyszer csak eljön a mágikus pillanat, és onnantól kezdve szabadon lehet ölelkezni, csókolózni és táncolni. Ez a pillanat sosem jön el, a világjárványok nem így érnek véget – felelte a tudós The Wired kérdésére.

Az epidemiológus szerint az újabb és újabb variánsok felülírják a megfelelő védettségről szőtt álmainkat, a legjobb példa erre a brazíliai Manaus városa, ahol tavaly hiába esett át a betegségen a lakosság több mint 70 százaléka, idén újult erővel támadt a vírus legfrissebb mutációja. És a variánsok könnyen kikerülhetik a védőoltás jelentette védelmet is, a nem beoltott milliárdnyi szervezetben pedig gond nélkül alakulhatnak ki az új mutációk.

Larry Brilliant mindezek ellenére is alapvetően optimista. Mint mondta, ha a mutációk jelentette veszély miatt kellő vakcina áll majd készleten, és a megfelelő mennyiségű pénz is rendelkezésre áll a védekezéshez, megakadályozható az újabb pusztító hullámok elindulása. Hozzátette, egy év múlva már olyan olcsó, otthon is elvégezhető, 100 százalékos pontosságú tesztek is rendelkezésünkre állnak majd, amelyekkel néhány perc alatt kideríthető, fertőzöttek vagyunk-e. Ez tovább javítja a járvány elleni védekezés hatékonyságát.

– Van B-tervünk – fogalmazott az epidemiológus arra az esetre utalva, ha a vakcinákkal mégsem sikerül teljesen megfékezni a vírust. – Tesztelni kell, lenyomozni a kontaktokat és elkülöníteni a betegeket – mondta. Vagyis a véleménye nem sokat változott az egy évvel ezelőtti interjúhoz képest, és jól láthatóan tökéletesen szembemegy a magyar kormány kommunikációjával. Orbán Viktor miniszterelnök szerint ugyanis a vakcina az egyetlen út a normalitáshoz, és a korlátozásokkal nem lehet féken tartani a brit mutációt.

Az interjú végén Larry Brilliant újra emlékeztet rá, hogy a járványszakértők régóta figyelmeztettek egy légzőszervi megbetegedést okozó vírus felbukkanására. A járvány szerinte elkerülhetetlen volt, azonban nem szedett volna ennyire sok áldozatot az Egyesült Államokban, ha egy kompetens kormány vezeti az országot.

– A járvány miatt újra kell értékelnünk az eddigi gondolkodásmódunkat – fogalmaz a tudós. Hangsúlyozza, el kell felejtenünk a világ jelenlegi felosztását nyertesekre és vesztesekre, hiszen a vírus épp azt üzeni nekünk, hogy csak akkor vagyunk biztonságban, ha a lehető legtöbb ember védett. – Az alapvető önzésünk azt mondja, hogy mindenkit oltsunk be Zimbabwében és Bangladesben is. És ezt diktálja a legtisztább altruizmus is.