Spanyolországban is falfestménnyel tisztelegnek Karikó Katalin előtt

Spanyolországban is falfestménnyel tisztelegnek Karikó Katalin előtt

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A spanyol Valenciai Műszaki Egyetem falára is felkerült Karikó Katalin magyar biokémikus festménye annak a projektnek a részeként, mely női tudósok eredményeire hívja fel a figyelmet – vette észre a Hvg. Mint írták, a festő, Diana Bama úgy fogalmazott, alkotásán nemcsak Karikó jelenlegi sikereit, hanem azokat az éveit is szerette volna megjeleníteni, amikor senki nem vette őt figyelembe. 

Karikó Katalin falfestménye huszonharmadik, ami a spanyol projekt részeként elkészült. Nemrég Budapesten is hasonló falfestmény született: a Krisztina körúton örökítették meg a Pfizer koronavírus elleni vakcináját megalapozó technika feltalálásban oroszlán részt vállaló tudós portréját. 

Karikó egyébként sorra kapja a szakmai elismeréseket, nemrég megkapta a tudományos Oscar-díjnak számító Breakthrough-díjat is, aminek apropóján az elismerés egyik alapítója, Mark Zuckerberg Facebook-vezér is méltatta a kutatót közösségi oldalán.