Svédország hivatalosan is beadta a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Svédország hivatalosan is beadta a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök a lehetséges NATO-csatlakozásról egyeztetett Stockholmban 2022. április 13-án. Erőpróba (Fotó: Reuters/Ninni Andersson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Svédország miniszterelnöke hétfőn bejelentette, hogy Svédország Finnországhoz hasonlóan csatlakozni szeretne a NATO-hoz – írja az AP News. A skandináv állam Oroszország ukrajnai háborúja miatt döntött úgy, hogy feladja több mint 200 éves katonai semlegességét.

Magdalena Andersson miniszterelnök szerint ez a lépés történelmi változást jelent az ország biztonságpolitikája terén. – Tájékoztatjuk a NATO-t, hogy a szövetség tagja akarunk lenni. Svédországnak szüksége van a NATO-tagsággal járó biztonsági garanciákra – tette hozzá.

Finnország kormánya vasárnap jelentette be hivatalosan, hogy csatlakozni kíván a szövetséghez.

A moszkvai vezetés válaszlépéseket tervez a két újonnan csatlakozó országgal szemben. Finnországot szombattól már le is vágták az orosz áramexportról.