Szabad az út a magyaroknak Horvátországba

Szabad az út a magyaroknak Horvátországba

Strand a horvátországi Brac szigetén (Fotó: Nick Savchenko/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korlátozások nélkül utazhatnak be Horvátországba mindazok, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld jelzésű” országok állampolgárai – olvasható a horvát kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó hivatalos honlapján (koronavirus.hr), így a Magyarországról érkezők is védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.

Csütörtöktől mindazok, akik az Európai Unió országaiból, illetve a schengeni övezetből vagy schengeni társult országokból érkeznek Horvátországba, és az ECDC szerint „zöld besorolású” országhoz tartoznak, érvényes úti okmányok birtokában a járvány előtti időszakhoz hasonlóan, oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve teszt felmutatása nélkül léphetik át a határt. Ilyen „biztonságos besorolású” országok közé tartozik többek közözött Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is.

A horvát belügyminisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kisebb határátkelőhelyeken, a hétvégén még lehetnek fennakadások.

A magyar konzuli szolgálat mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar védettségi igazolványra továbbra is szükség van a Magyarországra történő visszautazáshoz.

(MTI)