Szabad Magyar Szó: A posta helyett a Fidesz-szövetséges VMSZ bonyolítja a levélszavazást a Vajdaságban

Szabad Magyar Szó: A posta helyett a Fidesz-szövetséges VMSZ bonyolítja a levélszavazást a Vajdaságban

Semjén Zsolt, Orbán Viktor és Pásztor István a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vajdasági Magyar Szövetség, vagyis a Fidesz szerbiai partnerének aktivistái kézbesítik azokat a borítékokat, amelyekben a magyarországi országgyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson való részvételhez szükséges szavazólap kapott helyet – számolt be a Szabad Magyar Szó, amely szerint nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen négy évvel ezelőtt a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata volt.

A vajdasági magyar hírportálnak több olvasó is jelezte, hogy nem a posta, hanem a VMSZ aktivistái keresték meg őket azzal, hogy náluk van az ő, vagy közeli hozzátartozójuk nevére szóló szavazási levélcsomag, amit mielőbb kézbesíteni szeretnének. De ami ennél is érdekesebb, a párt aktivistái azt javasolják, hogy ne az ingyenes postai úton juttassák vissza a szavazataikat, hanem ezt is bízzák rájuk. A lap erről bemutatott több Facebook-üzenetet is, amelyeket olvasóik osztottak meg velük.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján tette közzé a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókat, ezek alapján a Vajdaságban tapasztalható eljárás szabályellenes. „A szavazási levélcsomag személyes átvétele során a választópolgár érvényes fényképes igazolvánnyal köteles igazolni a személyazonosságát. Amennyiben a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (pl. lakcímkártya) bemutatása válhat szükségessé. A szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.”

Ez alapján a Szabad Magyar Szó azt írja, hogy az összes, az aktivisták által kézbesített szavazási levélcsomagot meg kellene semmisíteni, hiszen „a szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem”, Vajdaságban viszont szinte az összes levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinak birtokában van vagy volt, amíg nem kézbesítették azokat.

A Szabad Magyar Szó értesülései szerint a Concordia Minoritas Hungarie (CMH) nevű polgári egyesület között szerződést a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat. Ezt megerősíti Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének március 11-én megtartott sajtótájékoztatója, amelyen a pártelnök nyíltan kimondta, hogy ez fog történni: – A szándékunk az, hogy elősegítsük a választást, tudomásunk van arról, hogy a posta külső segítséget kér, hogy időben eljussanak a borítékok az érintettekhez. A Concordia Minoritas Hungarie irodát javasoltuk – mondta Pásztor.

Mint a lap felidézi, a CMH 2001-ben alakult meg, majd az alapítói jogai átkerültek a Magyar Nemzeti Tanácshoz. Az egyesület levelek kézbesítésére nem szakosodott, ehelyett a magyarországi pénzek szétosztásában jeleskedett az elmúlt két évtized során. Az tisztségviselői a VMSZ prominensei – koordintára Bús Ottó, elnöke Dudás Károly, alelnöke pedig Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, Galambos László Újvidékről és Dobai János Tordáról. A CMH támogatói: a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Bethlen Gábor Alap.

A lap megkereste Bús Ottót, aki a cikk megjelenéséig nem reagált a kérdésekre. Nem érkezett válasz a szintén megkeresett Szerb Postától, valamint a Nemzeti Választási Irodától sem.

 Frissítés: 

A Szabad Magyar Szó kérdéseire csütörtök délután reagált az NVI. „A Nemzeti Választási Iroda számára a szavazólapok, a szavazási levélcsomagok és minden a választásokhoz szükséges nyomtatvány gyártását az ANY Biztonsági Nyomda végzi. A szavazási levélcsomagokat a Nyomda a Magyar Posta részére adja át, akik feldolgozást követően kiszállítják a küldeményeket az adott célország(ok)ba. A Magyar Posta a szerb postaszolgáltatóval az Egyetemes Postaegyesület keretrendszere és vonatkozó szabályozásai szerint működik együtt. Az Iroda arról tud tájékoztatást adni, hogy Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én, múlt hét pénteken megérkeztek a küldemények. A külföldi kézbesítés rendjét a célország jogszabályai rögzítik, így Szerbiában az ottani kézbesítési szabályozás az irányadó.”

A válaszból – írja a portál – kiderül, a Nemzeti Választási Iroda nem tudott arról, hogy a levélszavazási csomagokat pártaktivisták viszik majd ki, viszont azt állítják, hogy Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én, múlt hét pénteken megérkeztek a küldemények. A Szabad Magyar Szó újságírói a postai alkalmazottaktól azt az információt kapták, hogy a helyi postákhoz nem érkezett szavazási levélcsomag.