Szabályozói jogköröket kapna az Európai Bizottság a BigTech cégek fölött

Szabályozói jogköröket kapna az Európai Bizottság a BigTech cégek fölött

Mark Zuckerberg a 2018. május 1-2 között megrendezett F8 elnevezésű Facebook fejlesztői konferencián (Forrás: Anthony Quintano/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország közelgő, jövő év első felében esedékes uniós elnökségének egyik prioritásaként a Google, a Facebook és további BigTech cégek megregulázását tűzte ki célul. A javaslatot, amelyen most dolgoznak Brüsszelben, több befolyásos tagállam, köztük Németország, Hollandia és Luxemburg is támogatja – tudta meg a Financial Times.

A cél az, hogy az Európai Bizottság egyfajta „szuper szabályozóként” monitorozó és felügyeleti jogkört gyakoroljon a nagy cégek felett, ezzel támogatva azok illegális tartalom elleni küzdelmét. A javaslat megemlíti, erre azért is szükség van, mert egyes tagállamok esetében a jogállamiság helyzete megkérdőjelezhető, ami a vezetőiket a szólásszabadság korlátozására bátoríthatja. Ennek kapcsán név szerint is említik Magyarországot és Lengyelországot. 

A közelmúltban a CNN is cikket közölt arról, hogy a Facebook a ritkább nyelveken közzétett bejegyzések esetében nehezebben tudja kiszűrni a gyűlöletbeszéddel összefüggő tartalmakat.