Szándékos gyújtogatást sejtenek a csehországi tűz hátterében

Szándékos gyújtogatást sejtenek a csehországi tűz hátterében

A bohumíni városháza épülete (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szándékos gyújtogatásból indulnak ki a nyomozók – erről beszélt Jan Hamácek belügyminiszter a cseh közszolgálati televízió műsorában az előző nap egy 13 emeletes házban tomboló tűz kapcsán. – Valószínűleg egy régóta tartó szomszédsági vita állhat a háttérben – mondta az MTI beszámolója szerint.

A tűzoltóság szerint a lángok szokatlanul gyorsan terjedtek, ami olyan égésgyorsítóra utal, mint például a benzin. Egy embert őrizetbe vettek a hatóságok. A rendőrség szóvivője közölte, hogy intenzív nyomozás folyik a tűz okainak és körülményeinek feltárására.

Ahogy arról már lapunk is írt, tizenegy ember meghalt, amikor szombaton délután tűz ütött ki egy 13 emeletes lakóház legfelső részében a kelet-csehországi Bohumínban. Lukás Popp, a morvasziléziai város tűzoltóságának szóvivője szerint hat személy egy 11. emeleti lakásban halt meg, ahol a tűz keletkezett. További öt személy pedig szörnyethalt, amikor kiugrottak a magasabban lévő lakásuk ablakából vagy balkonjáról. Az áldozatok között három kiskorú gyermek van.

Csehországban az utóbbi évtizedek legtragikusabb lakóháztüzéről van szó. Tíz éve, 2010 októberében Prágában egy lakóháztűzben kilenc hajléktalan vesztette életét. Nyolc halálos áldozata volt idén januárban a német határhoz közeli Vejprty egyik betegotthonában, illetve 1995-ben a prágai Olympic szállóban keletkezett tűznek.