Szankciókat vetettek ki Kirill pátriárka vagyonára

Szankciókat vetettek ki Kirill pátriárka vagyonára

Vlagyimir Putyin és Kiill pátriárka. KGB-s gyökerek. (Forrás: Twitter.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szankciókat jelentett be csütörtökön a brit kormány több orosz katonai vezető, kormánytisztviselő és közéleti személyiség, köztük Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen. A londoni külügyminisztérium által ismertetett intézkedéscsomag az eddigi hasonló szankciókhoz hasonlóan mindenekelőtt vagyonzárlatot és beutazási tilalmat tartalmaz az érintettekkel szemben.

Kirill pátriárka a tárca indoklása szerint azért került fel az újabb szankciólistára, mert több nyilatkozatában is támogatta az Ukrajna ellen indított orosz háborút, előmozdítva ezzel az Ukrajna destabilizálását, területi integritásának, szuverenitásának vagy függetlenségének kikezdését célzó akciókat.

A brit kormány szankciókat léptetett érvénybe Marija Lvova-Bjelova orosz gyermekjogi kormánybiztos ellen is, arra hivatkozva, hogy a tisztviselő ukrajnai gyerekek tömeges oroszországi kényszeráttelepítéséért felelős – írja az MTI.

Kirill pátriárka vagyonát az Európai Unió is szankciók alá akarta vonni, de a magyar kormány ezt megakadályozta.

Putyin az egyház támogatásáért cserébe bőségesen jutalmazza Kirillt, akinek vagyonát ma már dollármilliárdokban mérik. Jól jártak a pátriárka rokonai is, jelentős ingatlanvagyont gyűjtöttek az utóbbi években. Az egyházi vezető múltja is mozgalmas: a pártállami időkben Mihajlov néven aktív tagja volt a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek.