Szaúd-Arábiában rekordszámú kivégzést hajtottak végre, politikai eszközzé vált a halálos ítélet

Szaúd-Arábiában rekordszámú kivégzést hajtottak végre, politikai eszközzé vált a halálos ítélet

Az Amnesty International (AI) fejükön csuklyát, nyakukon kötélhurkot viselő aktivistái „Mondj nemet a halálbüntetésre!” feliratú transzparenst tartanak fel az V. kerületi Vörösmarty téren 2011. június 25-én, ahol a nemzetközi emberi jogi szervezet demonstrációt tartott a kínai kormányfő látogatása alkalmából (Fotó: MTI/Földi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben világszerte egyre kevesebb kivégzést hajtanak végre, az Amnesty International jelentése szerint Szaúd-Arábiában a királyság történetének legtöbb halálos ítéletét mondták ki tavaly: 184 embert végeztek ki – írja a BBC. A brit közszolgálati adó összegzője szerint Irakban is megduplázódott a kivégzések száma, a legtöbb kivégzést azonban továbbra is Kínában hajtják végre, bár pontos adatokkal nem rendelkezik az emberi jogi szervezet.

Az Amnesty adatai szerint 2019-ben összesen 657 kivégzést hajtottak végre a világon, ami 5 százalékos esést mutat az egy évvel korábbihoz, és az évtized legalacsonyabb mutatóját jelenti. Az emberi jogi szervezet statisztikájában ugyanakkor a kínai kivégzések – amelyeket több ezerre becsülnek – nem szerepelnek, hiszen a helyi hatóságos nem adnak ki információt az ország büntetés-végrehajtási ügyeiről. Irán, Vietnam és Észak-Korea esetében is csak becslések állnak rendelkezésre, mivel az ottani kormányok is korlátozott betekintést engedélyeznek az Amnesty-nek.

– A kivégzés egy iszonyatos és embertelen büntetés, és nincs hiteltérdemlő bizonyíték arra nézve, hogy jobban elrettentené a bűnelkövetőket, mint a börtön – fogalmazott Clare Algar, az Amnesty kutatási igazgatója. – A legtöbb ország immár felismerte ezt, és ennek köszönhetően várhatóan tovább esik majd a kivégzések száma. Néhány ország ugyanakkor figyelmen kívül hagyja a nemzetközi trendeket, és egyre több halálos ítéletet hajt végre.

Algar szerint a szaúd-arábiai kivégzések számának emelkedése figyelmeztető fejlemény. A királyságban tavaly összesen 178 férfit és hat nőt végeztek ki, több mint a felük külföldi állampolgár volt. A legtöbb eset droggal vagy gyilkossággal függött össze, de az emberi jogi szervezet szerint a hatóságok egyre többször használják a kivégzést politikai okokból, és a síita vallási kisebbségek tagjai ellen is. Az Amnesty szerint egy tavalyi tömeges kivégzés 37 áldozata közül öt kivételével mindannyian síiták voltak, és terrorizmus vádjával ítélték el őket.

Mi Hazánk: halálbüntetés vagy Szibéria! | Magyar Hang

A halálbüntetés azonnali visszaállítását és a szibériai bérrabtartás lehetőségének megteremtését követeli a Mi Hazánk Mozgalom.

Irakban is jelentősen megnőtt a kivégzések száma, ami elsősorban az Iszlám Állam harcosai ellen folyó vizsgálatoknak köszönhető. Iránban ugyanakkor második éve csökkent a kivégzések száma a 2017-es történelmi „csúcsot” követően.