Száz éve nem történt ilyen: nem sikerült elsőre megválasztani az amerikai képviselőház elnökét

Száz éve nem történt ilyen: nem sikerült elsőre megválasztani az amerikai képviselőház elnökét

Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője és házelnökjelöltje a Capitolium üléstermében 2023. január 3-án. (MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A republikánus Kevin McCarthy kedden elsőre nem tudott elegendő szavazatot szerezni ahhoz, hogy az amerikai kongresszus képviselőházának elnökévé válasszák – adja hírül a Reuters. Mint ismert, az eddigi demokrata házelnök, Nancy Pelosi tavaly lemondott, utódját pedig a novemberi félidős választásokon – 222 képviselővel – szűk többséget szerző republikánus frakció jelölheti ki, ehhez 218 képviselő támogatására lett volna szükség.

A kaliforniai politikus azonban hiába próbálta novemberi választás óta mindenféle engedményekkel magához édesgetni a párt szélsőjobboldali szárnyát, amely túl mérsékeltnek tartja őt. A hetek óta tartó egyeztetések és alkudozások ellenére saját pártjának keményvonalas konzervatívjai közül is többen, tizenkilencen Kevin McCarthy ellen szavaztak. Az előző ciklusban a képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthy-nak így csak 203 voksot sikerült begyűjtenie. Tízen például McCarthy republikánus riválisára, Andy Biggsre voksoltak inkább.  

Száz év óta először fordult elő, hogy a képviselőháznak nem sikerült első nekifutásra megválasztania az elnökét. A kudarc persze még nem végleges, mivel további fordulókra kerül sor. 

Eközben a demokrata képviselőcsoport a tisztségviselőkről szóló szavazáson egyhangúan, 212 szavazattal megválasztotta saját vezetőjét Hakeem Jeffries személyében, aki New York államot képviseli, és ő lesz az első fekete kongresszusi frakcióvezető.

Frissítés:

A CNN tudósítása szerint MCarthy elvesztette a második körös szavazást is, a 19 „renitens” képviselő ezúttal egységesen az ohiói Jim Jordanra szavazott, aki a republikánusok szélsőjobbos szárnyához tartozik, és akad botránya – egy egyetemi sorozatos szexuális zaklatás kapcsán vádolják azzal, hogy igyekezett elhallgattatni az áldozatokat – bőven.

A renitensek kijelentették, hogy a harmadik szavazáson is Jim Jordanra adják majd le voksukat. Ez már csak azért is kínos, mert amíg nincs házelnök, addig a képviselőház sem kezdheti meg a munkát.