Száz napja tart Oroszország ukrajnai agressziója

Száz napja tart Oroszország ukrajnai agressziója

Háború Ukrajnában (Fotó: MFA of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a luxemburgi parlamentnek küldött videóüzenetében kiemelte, hogy Oroszország jelenleg Ukrajna 20 százalékát tartja megszállás alatt. A frontvonal több mint ezer kilométer hosszan húzódik, és továbbra is naponta száz ukrán katona hal meg, 500 pedig megsérül. Számos kelet-ukrajnai várost, legfőképpen Szjevjerodonyecket érnek folyamatos orosz támadások.

Liszicsanszkban, amely egyike azon kevés keleti városoknak, amelyet még részlegesen az ukránok ellenőriznek, az infrastruktúra 60 százaléka megsemmisült. A város háború előtti 97 ezres lakosságából mára 20 ezer maradt a városban. Szjevjerodonyeckben 800 ember, közöttük gyerekek kerestek menedéket az Azot vegyi gyárban. A város nagy része mára orosz kézre került.

Az oroszok által megszállt Zaporizzsja régióban a támadók által kinevezett tisztviselők bejelentették, hogy „államosítanak” gyakorlatilag minden vagyontárgyat, földet és üzemet. Az nem egyértelmű, hogy ez oroszországi állami tulajdonba vonást jelent-e.

Az ukrán központi bank 10 százalékról 25 százalékra emelte az ukrán alapkamatot, így próbálják csökkenteni az elszabadult inflációt, illetve védeni az orosz támadás óta összeomlott ukrán hrivnyát.

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy az egyik csecsen parancsnokot, Adam Biszultanovot „brit és amerikai zsoldosok”, közöttük egy brit parlamenti képviselő fia ölték meg.

 

Címkék: ukrajnai háború