Szembefordultak Putyinnal az egyik legolvasottabb orosz lap munkatársai

Szembefordultak Putyinnal az egyik legolvasottabb orosz lap munkatársai

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn reggel az ukrajnai háborút és Vlagyimir Putyint elítélő cikkek jelentek meg az egyik legolvasottabb orosz hírportálon, a Lenta.ru-n  – vette észre a 444.hu. A gyanútlan látogatók egyszer csak olyan címekkel találkozhattak, mint hogy

„Az orosz hadsereg tolvajok és martalócok serege lett”,

„Vlagyimir Putyin szánalmas diktátorrá és paranoiássá vált”, vagy

„A háború nem fedi el a gazdasági buktát, Putyinnak mennie kell”.

A cikkeket a szerzők nevével együtt publikálták, a harmadikért például két szerkesztő vállalta a felelősséget. A végén azt írják: „Munkát, ügyvédeket és valószínűleg politikai menedéket keresünk”. Minden cikknél jelezték, hogy a szöveget nem egyeztették a vezetőséggel.

Tíz nappal az ukrajnai háború kezdete után Putyin aláírta a törvényt, ami alapján akár 15 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni arra, aki „álhíreket terjeszt” a hadseregről. A szabályozás alapján az is álhírnek számít, ha valaki háborúnak, és nem „különleges katonai műveletnek” nevezi a háborút.